ΑΘΗΝΑ
14:20
|
20.04.2024
Eπιφυλακή για ένα «θερμό καλοκαίρι» με την Τουρκία, στο φόντο συνεχών επαναπροωθήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ούτε κατά δέκα, ούτε κατά είκοσι, αλλά κατά ογδόντα ολόκληρα χιλιόμετρα ετοιμάζεται η κυβέρνηση να επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο, φοβούμενη μια επανάληψη της μαζικής προσπάθειας εισόδου προσφύγων στη χώρα σαν κι αυτή που ζήσαμε τον Μάρτη του 2020.

Στο φόντο της όξυνσης που επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, μια προσπάθεια εργαλειοποίησης από την Άγκυρα του μεταναστευτικού ζητήματος, και εκμετάλλευσης του πόνου δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων, κρίνεται διόλου απίθανη από τα κυβερνητικά επιτελεία, όπως όλα δείχνουν.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε ότι η χώρα μας «έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της». Ερωτηθείς αν φοβάται ένα «θερμό καλοκαίρι, απάντησε ότι «έχουμε ξαναπεράσει ξανά τέτοια ένταση και την έχουμε αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. Η δημιουργία έντασης στο Αιγαίο δεν κάνει καλό σε κανέναν, από εκεί και πέρα όμως η χώρα μας ξέρει πως να αντιμετωπίζει της προκλήσεις».

Όπως ανέφερε ο κ Μηταράκης οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας μειώθηκαν πέρσι στις 8.500 σε σχέση με τις 72.000 του 2019, ενώ φέτος κατά το πρώτο τετράμηνο ο αριθμός έφτασε μόλις στους 3.900. . «Γενικά από τη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από ό,τι έρχονται τα τελευταία 2,5 χρόνια κι έχουμε μια αποσυμφόρηση στα νησιά», επισήμανε..

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ένταση με την Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά» και έδωσε την πληροφορία πως ο φράχτης επεκτείνεται, όπως και οι περιπολίες στο Αιγαίο. «Ο παλιός φράχτης ήταν 15 χλμ., προστέθηκαν 25 χλμ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ξεκινάμε τώρα να προσθέσουμε άλλα 80 χλμ. με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να υπάρχει ένας πλήρης φράχτης. Παράλληλα, το ελληνικό λιμενικό έχει ενισχυθεί με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία έχουν όλη την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορούν να αποτρέπουν νόμιμα τις απόπειρες εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα», πρόσθεσε.

Βίαιη επαναπροώθηση των εγκλωβισμένων στον Έβρο

Αντί να προχωρήσουν σε επιχείρηση διάσωσης των 94 Σύρων προσφύγων, ανάμεσά τους και 30 παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου, στο Διδυμότειχο για ημέρες, σύμφωνα με την κατεπείγουσα εντολή που είχαν δώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Εισαγγελία Ορεστιάδας, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, στη βίαιη σύλληψη και επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλος αριθμός κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα έφτασαν στη νησίδα αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνοδευόμενοι από ομάδα αραβόφωνων, οι οποίοι μετέφραζαν τις εντολές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κομάντο χτύπησαν βίαια πρόσφυγες, τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους αφαίρεσαν κινητά και προσωπικά αντικείμενα και τους μετέφεραν στην ελληνική όχθη του Έβρου, από όπου στη συνέχεια τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα