ΑΘΗΝΑ
03:34
|
26.04.2024
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ανέφερε την Κυριακή το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Οι πλευρές συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά διεθνών ζητημάτων: την κατάσταση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου σε δήλωση.

Και οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν «την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν με συνέπεια τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Σερβίας που βασίζεται στους παραδοσιακούς δεσμούς των λαών των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παροχές φυσικού αερίου

Ο Πούτιν και ο Βούτσιτς συμφώνησαν ότι η Μόσχα θα συνεχίσει αδιάλειπτα τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Σερβία, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

“Οι πλευρές συζήτησαν ουσιαστικά την ουσιαστική ατζέντα των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων για την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Οι πλευρές συμφώνησαν, ειδικότερα, ότι η Ρωσία θα συνεχίσει αδιάλειπτα τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Σερβία”, αναφέρει η δήλωση.

Ο Σέρβος ηγέτης τόνισε νωρίτερα ότι τρεις παράγοντες ήταν σημαντικοί για το Βελιγράδι: οι ποσότητες προμήθειας φυσικού αερίου, η τιμή και οι αξιόπιστες παραδόσεις. Όπως είπε ο Βούτσιτς, ήλπιζε ότι μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, η Σερβία «θα λάβει μια ειλικρινή τιμή» των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στις απαιτούμενες ποσότητες.

Βούτσιτς: Η Σερβία θα συνεχίσει να ασκεί κυρίαρχη πολιτική όσο μπορεί

Η Σερβία θα συνεχίσει να ακολουθεί μια κυρίαρχη πολιτική και θα αρνηθεί να επιβάλει αντιρωσικές κυρώσεις όσο μπορεί, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Κυριακή, σχολιάζοντας την πίεση της Δύσης στο ζήτημα της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

“Ζούμε καθημερινά κάτω από πίεση. Δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουμε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη πολιτική. Όσο αντέχουμε, θα ασκούμε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη πολιτική. Είναι δύσκολο να πω, αλλά ήταν εξίσου δύσκολο να πούμε και πριν από 90 μέρες. Όμως, ακόμα και μετά από 90 ημέρες, έχουμε ακόμα τη θέση μας που πήραμε την πρώτη μέρα μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτή η πίεση θα αφορά το Κοσσυφοπέδιο, να μην το αφήσουμε ως προηγούμενο. <…> Είναι σημαντικό γι’ αυτούς να κάνουν τη Σερβία να υπογράψει μια συμφωνία με τους Αλβανούς το συντομότερο δυνατό, πρώτα απ’ όλα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, γιατί θα ήταν λύση σε όλα τους τα προβλήματα και θα ενίσχυε τη θέση της Δύσης στη Ρωσία», είπε.

Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα πει ότι η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Βελιγράδι αναστέλλει τις ασκήσεις του στρατού και της αστυνομίας με όλους τους ξένους εταίρους. Σημείωσε ότι η Σερβία θεωρούσε τη Ρωσία και την Ουκρανία αδελφικά έθνη, λυπάται για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Ευρώπη και είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ως απάντηση σε αίτημα για βοήθεια από τους αρχηγούς των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Τόνισε ότι η Μόσχα δεν είχε σχέδια κατοχής ουκρανικών εδαφών, αλλά στόχευε να αποστρατικοποιήσει και να αποναζοποιήσει τη χώρα.

Μετά από αυτό το βήμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά Ρώσων φυσικών και νομικών προσώπων.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα