ΑΘΗΝΑ
02:33
|
20.04.2024
Να εκλέξουν νέο Πρόεδρο καλούνται σήμερα, Κυριακή 29 Μαΐου, οι πολίτες της Κολομβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να επιλέξουν νέο Πρόεδρο μεταξύ ενός πρώην αντάρτη που υπόσχεται γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα, ενός κεντροδεξιού υποψηφίου που προειδοποιεί για το αριστερό οικονομικό μοντέλο και ενός μεγαλοεπιχειρηματία καλούνται σήμερα, Κυριακή 29 Μαΐου, οι πολίτες της Κολομβίας.

Ο αριστερός πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά και μέλος της αντάρτικης ομάδας M-19 και νυν γερουσιαστής, Γκουστάβο Πέτρο, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 40%, δέκα μονάδες κάτω από αυτό που θα χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την προεδρία χωρίς δεύτερο γύρο τον Ιούνιο. Οι δεσμεύσεις του να αναδιανείμει τις συντάξεις, να προσφέρει δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο και να καταπολεμήσει τη βαθιά ανισότητα έχουν επιφέρει μεγάλο κύμα υποστήριξης προς τον 62χρονο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. 

Με ποσοστό περίπου 25% ακολουθεί ο κύριος αντίπαλός του και κεντροδεξιός πρώην δήμαρχος του Μεντεγίν,  Φεντερίκο Γκουτιέρες, ο οποίος, στην προσπάθειά του να καταρρίψει τις κατηγορίες ότι είναι ιδεολογικός διάδοχος του αντιδημοφιλούς προέδρου Ιβάν Ντούκε, έχει υποσχεθεί ένα βασικό εισόδημα για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, οικονομική ανάπτυξη 5% ετησίως και πιο αποτελεσματικές κυβερνητικές δαπάνες.

Ο 47χρονος πολιτικός ισχυρίζεται κατά το δημοσίευμα ότι ο Πέτρο αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και προειδοποίησε ότι τα οικονομικά σχέδια του πολιτικού της αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα καταστρέψουν την οικονομία της Κολομβίας. 

Ακολουθεί ο μεγαλοκατασκευαστής και πρώην δήμαρχος της Μπουκαραμάνγκα, Ροδόλφο Χερνάντεζ, με ποσοστό περίπου 20%, ο οποίος είναι γνωστός για τις υποσχέσεις του κατά της διαφθοράς καθώς και για τα ιδιόρρυθμα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων με τον ίδιο να οδηγεί ένα ηλεκτρικό σκούτερ. Σημειώνεται ότι βρίσκεται υπό διερεύνηση η εμπλοκή του ίδιου του 77χρονου σε παρέμβαση σε διαγωνισμό προς όφελος μιας εταιρείας για την οποία ο γιος του ασκούσε πιέσεις, με τον ίδιο να αρνείται κατηγορηματικά την διάπραξη αδικήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος 2021-2022 χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την Αποστολή Παρακολούθησης των Εκλογών ως η πιο βίαιη εκλογική περίοδος της τελευταίας δωδεκαετίας στην Κολομβία, με τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων να αυξάνονται κατά περισσότερο από 109%, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 581 βίαιες πράξεις κατά πολιτικών και ακτιβιστών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα