ΑΘΗΝΑ
20:18
|
28.04.2024
Συμφώνησαν σε πέντε τομείς συνεργασίας και όχι σε ολόκληρη τη σαρωτική συμφωνία που πρότεινε το Πεκίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα απέτυχε, σήμερα Δευτέρα, να πείσει μια σειρά από νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, να εγκρίνουν μια σαρωτική νέα συμφωνία που καλύπτει τα πάντα, από την ασφάλεια μέχρι την αλιεία, καθώς ορισμένοι στην περιοχή εξέφρασαν βαθιές ανησυχίες.

Το προσχέδιο της προτεινόμενης πολυμερούς συμφωνίας, σύμφωνα με το Asociated Press περιλάμβανε, την πρόθεση της Κίνας να εκπαιδεύσει αστυνομικούς των νησιωτικών κρατών, να συνεργαστεί για την «παραδοσιακή και μη παραδοσιακή ασφάλεια» και να επεκτείνει τη συνεργασία για την επιβολή του νόμου.

Η Κίνα θέλει επίσης να αναπτύξει από κοινού ένα θαλάσσιο σχέδιο για την αλιεία – το οποίο θα περιλαμβάνει την κερδοφόρα αλιεία τόνου στον Ειρηνικό – να αυξήσει τη συνεργασία για τη λειτουργία των δικτύων Διαδικτύου της περιοχής και να δημιουργήσει πολιτιστικά Ινστιτούτα, ενώ τέλος υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα δημιουργίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών με τα έθνη του Ειρηνικού.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, βρέθηκε σήμερα στα νησιά Φίτζι όπου διοργανώθηκε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών του Ειρηνικού, στην οποία πήραν μέρος τα νησιά Σαμόα, Τόνγκα,  Κιριμπάτι, η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Βανουάτου, τα Νησιά του Σολομώντα και το Νίουε.

Σε μια ασυνήθιστη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Γουάνγκ και ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπαϊνιμαράμα μίλησαν για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησαν απότομα, χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Αλλά ήταν σαφές ότι τα έθνη δεν είχαν υποστηρίξει πλήρως το σχέδιο της Κίνας.

«Όπως πάντα, βάζουμε τη συναίνεση μεταξύ των χωρών μας σε πρώτη θέση σε κάθε συζήτηση για νέες περιφερειακές συμφωνίες», είπε ο Μπαϊνιμαράμα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών απαρίθμησε ορισμένους τομείς στους οποίους οι χώρες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία και είπε ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για τους υπόλοιπους.

«Μετά τη συνάντηση, η Κίνα θα δημοσιεύσει το δικό της έγγραφο θέσεων και προτάσεων συνεργασίας με τις χώρες των νησιών του Ειρηνικού», είπε ο Γουάνγκ. «Και στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να έχουμε συνεχείς και σε βάθος συζητήσεις και διαβουλεύσεις για να διαμορφώσουμε μεγαλύτερη συναίνεση», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος υπουργός δήλωσε ότι κάποιες χώρες αμφισβήτησαν τα κίνητρα της Κίνας για την ενεργή εμπλοκή της στην περιοχή του Ειρηνικού, όμως τόνισε ότι το Πεκίνο στηρίζει και την ανάπτυξη των χωρών στην Αφρική, την Ασία και την Καραϊβική.

«Μην ανησυχείτε πολύ και μην έχετε άγχος, διότι η κοινή ανάπτυξη και ευημερία της Κίνας και όλων των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών θα σημάνει απλώς μεγαλύτερη αρμονία, μεγαλύτερη δικαιοσύνη και μεγαλύτερη πρόοδο για όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μικρότερα κέρδη

Ενώ η Κίνα μπορεί να απέτυχε στα σχέδιά της για μια μεγάλη πολυμερή συμφωνία, καταφέρνει πολλές μικρότερες νίκες, καθώς ο Γουάνγκ υπογράφει μικρότερες διμερείς συμφωνίες με τα έθνη του Ειρηνικού κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή.

Σε μια τελευταία επιτυχία για το κινεζικό σχέδιο, την Παρασκευή, ο Γουάνγκ επισκέφτηκε το Κιριμπάτι, όπου διακυβεύεται ένας  βασικός ψαρότοπος στο μέγεθος της Καλιφόρνια. Η κυβέρνηση του Κιριμπάτι είπε στη συνέχεια ότι τα δύο έθνη υπέγραψαν 10 συμφωνίες που κυμαίνονται από τη συνεργασία για οικονομικούς στόχους έως την κατασκευή μιας συγκεκριμένης γέφυρας.

Αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι η Κίνα αποτελεί ακόμη πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη απειλή από τη Ρωσία.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα με την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και έχει, ολοένα και περισσότερο, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη να το κάνει», είπε. «Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομακρύνει από τις παγκόσμιες αξίες που έχουν διατηρήσει τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προόδου τα τελευταία 75 χρόνια».

Η Κίνα ανταπέδωσε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ διαδίδουν παραπληροφόρηση. Ο στόχος της ομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν «να συγκρατήσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας και να υποστηρίξει την ηγεμονία των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν Wenbin.

Με πληροφορίες από Asociated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα