ΑΘΗΝΑ
15:46
|
18.07.2024
Πιέσεις στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς για συστράτευση με το στρατόπεδο της Δύσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, προέτρεψε τη Σερβία να συμμετάσχει στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

Ο Εσκομπάρ έδωσε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο αυτή την εβδομάδα.

«Σχεδόν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν συμφωνήσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα μέσω κυρώσεων, στηρίζοντας την Ουκρανία και τον λαό της. Ελπίζω ότι η Σερβία θα ενταχθεί σε αυτή την ομάδα και θα εναρμονίσει τις κυρώσεις όταν σχηματιστεί η κυβέρνηση», δήλωσε ο Εσκομπάρ.

Ο υφυπουργός είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά διπλωματών που παροτρύνουν τη Σερβία να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω κυρώσεων.

Τον Μάιο, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η πολιτική της Σερβίας έναντι της Ρωσίας και η μη ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ «δεν είναι πλέον» συμβατή με τη φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στην Ένωση.

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραπονέθηκε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από όλες τις πλευρές, αλλά έστειλε σαφείς ενδείξεις ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει πορεία.

Αντίθετα, έχει ενισχύσει τους δεσμούς της Σερβίας με τη Ρωσία, συμφωνώντας πρόσφατα σε μια συνολική συμφωνία για το φυσικό αέριο, ακριβώς τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε να διακόψει τους δεσμούς της με το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Σερβία παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη, εκτός από τη Λευκορωσία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόνο 15 Ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς του Παρισιού

Στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας μετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Άγνωστα» κίνητρα, Ιρανοί πράκτορες και δυνατές «μπουνιές»

Απελευθερώστε τους ομήρους, φώναξαν Ισραηλινές σε συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα