ΑΘΗΝΑ
13:30
|
06.05.2024
Ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Όσοφ καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να διασφαλίσει «πλήρη και διαφανή έρευνα» για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτερος αμερικανός γερουσιαστής κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να πιέσει για μια «πλήρη και διαφανή έρευνα» σχετικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, τον περασμένο μήνα, σε μια σπάνια κίνηση για έναν πολιτικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, γερουσιαστής από την Γιούτα, έστειλε επιστολή τη Δευτέρα στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, καλώντας το υπουργείο Εξωτερικών να διασφαλίσει την ανάληψη ευθυνών για τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια οργή και καταδίκη.

«Επιμένουμε να διασφαλίσει η κυβέρνηση την ολοκλήρωση μιας πλήρους και διαφανούς έρευνας και την απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατο της κυρίας Ακλέχ», ανέφερε η επιστολή, την οποία συνυπέγραψε ο γερουσιαστής Τζον Όσοφ, Δημοκρατικός από τη Τζόρτζια.

Η προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος έχει ζητήσει επανειλημμένα να διεξαχθεί έρευνα, με πολλούς να κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ, η οποία ήταν Αμερικανή πολίτης.

Η δημοσιογράφος Αμπού Ακλέχ πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις στο Τζενίν, στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ενώ κάλυπτε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό του Τζενίν την 11η Μαΐου. Το Al Jazeera είπε ότι «δολοφονήθηκε εν ψυχρώ».

Το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al Jazeera συνεχίζει να απαιτεί μια ταχεία, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ, η οποία ήταν γνωστή ως «η Φωνή των Παλαιστινίων».

Την ημέρα της κηδείας της, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πομπή και άρχισαν να χτυπούν τους πενθούντες, με αποτέλεσμα τα άτομα που κουβαλούσαν το φέρετρο σχεδόν να το ρίξουν στο έδαφος, προκαλώντας παγκόσμια καταδίκη.

Η επιστολή ζητούσε «λεπτομερείς ενημερώσεις για την πρόοδο αυτής της προσπάθειας» εντός 30 ημερών. Το αίτημα έρχεται καθώς ο Μπάιντεν φέρεται να σχεδιάζει μια επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα.

Τα αιτήματα των γερουσιαστών υπογραμμίζουν την πίεση από τους αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με το θέμα. Τον περασμένο μήνα, δεκάδες Αμερικανοί νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή ζητώντας από το FBI να ερευνήσει τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα