Για αποκατάσταση της πολιτικής διακυβέρνησης σε δύο χρόνια από τώρα, κάνουν λόγο οι στρατιωτικοί ηγέτες του Μαλί, μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου 2020 και την αποτυχία τήρησης της προηγούμενης προθεσμίας για διεξαγωγή εκλογών που οδήγησε σε εξοντωτικές κυρώσεις.
Ο επικεφαλής της χούντας, συνταγματάρχης Ασίμι Γκόιτα υπέγραψε ένα διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση χθες Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο «η διάρκεια της μετάβασης ορίζεται σε 24 μήνες (από) τις 26 Μαρτίου 2022».
Ο στρατός που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, αρχικά τον Αύγουστο του 2020, αθέτησε την υπόσχεση για διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο, προκαλώντας κυρώσεις από την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS). Ο Γκόιτα προχώρησε σε νέο πραξικόπημα τον Μάιο του περασμένου έτους, αναλαμβάνοντας την προεδρία.
Η διάρκεια της μετάβασης προκαλεί ένταση και στις σχέσεις με τους εταίρους του Μαλί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το χθεσινό διάταγμα ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την ECOWAS και η στρατιωτική χούντα ελπίζει να αρθούν οι κυρώσεις.
«Η υιοθέτηση αυτού του διατάγματος είναι απόδειξη της προθυμίας των αρχών να διαπραγματευτούν με την ECOWAS», ανέφερε ο εκπρόσωπος που διάβασε το διάταγμα.
Η ECOWAS δεν σχολίασε αμέσως το 24μηνο διάταγμα, ενώ αναμένονται νεότερα στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί πριν τις 3 Ιουλίου.
Οι αρχηγοί κρατών της Δυτικής Αφρικής συναντήθηκαν, στην πρωτεύουσα της Γκάνας Άκρα, το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν την κατάσταση και συμφώνησαν να μην άρουν τις κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν κλείσιμο συνόρων και περιορισμούς στις οικονομικές συναλλαγές, εκτός εάν οι προσωρινοί ηγέτες προτείνουν μια συντομότερη μετάβαση.
Οι στρατιωτικές κυβερνήσεις στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και Γουινέα αντιμετωπίζουν επίσης παρόμοιες απειλές από την ECOWAS, που τους κατηγορεί για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης.
Με πληροφορίες από Al Jazeera