ΑΘΗΝΑ
22:01
|
23.04.2024
«Δικαίωση» για την αντιμεταναστευτική πολιτική της Πατέλ από τη βρετανική δικαιοσύνη. Την ερχόμενη Τρίτη η πτήση με περίπου 31 απελαθέντες χωρίς επιστροφή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ερχόμενη Τρίτη (14/6) απογειώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη πτήση για την «αναγκαστική» απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα μετά την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας τον περασμένο Απρίλιο.

Το «πράσινο φως» για το πρώτο κύμα απελάσεων έδωσε το Ανώτερο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο απέρριψε προσφυγή κατά της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ και του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Οι ενάγοντες δήλωσαν ότι δεν θα καταθέσουν τα όπλα και ότι θα προσβάλουν την πρωτόδικη απόφαση στο Εφετείο την ερχόμενη Δευτέρα.  

Υπενθυμίζεται ότι η διακρατική συμφωνία Βρετανίας-Ρουάντας προβλέπει την απέλαση φερόμενων ως «παράτυπων» μεταναστών προς τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, η οποία θα αναλάβει τη «φιλοξενία» και την εξέταση των αιτημάτων τους για άσυλο σε δικά της κέντρα κράτησης. Σε περίπτωση που κάποιος κριθεί κατάλληλος να του χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας, τότε θα λαμβάνει άδεια παραμονής μόνο στη Ρουάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC περίπου 31 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση ότι θα είναι οι πρώτοι επιβαίνοντες στην πτήση για Ρουάντα, χωρίς επιστροφή.

Στην απόφασή του, ο δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου, διαπίστωσε ότι είναι «προς το δημόσιο συμφέρον» να μπορέσει η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Η κ. Πατέλ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δικαστική απόφαση και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα σχέδιά της. «Καλοδεχούμενη είδηση», χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, τα μέλη οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, εξέφρασαν εκ νέου την ανησυχία τους για την ευημερία και το μέλλον των «διά της βίας απελαθέντων» στη Ρουάντα.

Η αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας προχωρά τη στιγμή που σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς» ακόμα και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, εξέφρασε κατ’ ιδίαν τις ενστάσεις του για την πολιτική των Πατέλ-Τζόνσον. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου φέρεται να χαρακτήρισε την προσέγγιση των απελάσεων «επονείδιστη». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του τρέχοντος μήνα ο πρίγκιπας Κάρολος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντας, εκπροσωπώντας τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και Κοινοπολιτείας. Τυπικά το γραφείο Τύπου του δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος παραμένει «ουδέτερος» στο θέμα.

Η κυβέρνηση Τζόνσον εκτιμά ότι η συμφωνία με τη Ρουάντα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους διασχίζουν «παράνομα» τα στενά της Μάγχης με την ελπίδα να αποκτήσουν το καθεστώς του αιτούντα άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις αρχές του 2022 περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι επιχείρησαν υπό αντίξοες συνθήκες και έναντι αδρών αμοιβών σε διακινητές να διασχίσουν τη Μάγχη από τη βόρεια Γαλλία για να φτάσουν στη Βρετανία.  

Η κυβέρνηση της Ρουάντα είπε ότι η συμφωνία θα διαρκέσει αρχικά για πέντε χρόνια και πως η Βρετανία έχει καταβάλει προκαταβολικά 120 εκατομμύρια λίρες (145 εκατομμύρια ευρώ) για να πληρώσει για τη στέγαση και την ένταξη των μεταναστών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, Βίνσεντ Μπιρούτα είπε ότι η συμφωνία «διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί προστατεύονται με σεβασμό, εξουσιοδοτούνται να προάγουν τις δικές τους φιλοδοξίες και ότι μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Ρουάντα, εάν το επιθυμούν». Πρόσθεσε ότι η χώρα του φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 130.000 πρόσφυγες από χώρες όπως το Μπουρούντι, το Κονγκό, η Λιβύη και το Πακιστάν.

Στο μεταξύ, πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες που παραμένουν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη Βρετανία μετά την απόρριψη των αιτήσεών τους για άσυλο προειδοποιούν πως θα βάλουν τέλος στη ζωή τους εάν απελαθούν  μετά τις 14 Ιουνίου στην Ρουάντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα