ΑΘΗΝΑ
21:28
|
25.03.2023
Το φωτορεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζήλου από το συλλαλητήριο ενάντια στην τροπολογία που σταματά τη λειτουργία της μονάδας και πετά στον δρόμο τους εργαζόμενους.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συλλαλητήριο, στις 2 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, προχώρησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας να αποσυρθεί η τροπολογία που σταματά τη λειτουργία της εταιρίας, κλείνει το εργοστάσιο και τους οδηγεί στην ανεργία, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής, στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα. Στόχος της βιασύνης, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι -ενόψει τριημέρου- να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις, αλλά και να προλάβει η κυβέρνηση την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι και είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανεργία 1060 εργαζόμενους, και θα παραδόσεις βορά σε ιδιώτη, μια από τις εμβληματικές βιομηχανίες της χώρας, που λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

Σε πλήρη ετοιμότητα η εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ και μήνες σε κινητοποιήσεις, εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο σήμερα, τονίζοντας ότι «Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει».

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε πέντε μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται δεκάδες σωματεία και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «το σχέδιο εκχώρησης σε ημέτερους της στρατηγικότερης και εμβληματικής δημόσιας μεταλλευτικής επιχείρησης συνεχίζεται με την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε, όπου ουσιαστικά απολύει έως τον Αύγουστο όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ».

Το φωτορεπορτάζ επιμελήθηκε για το Κοσμοδρόμιο ο Κωνσταντίνος Ζήλος:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Ο Λούλα ακυρώνει το ταξίδι του στην Κίνα λόγω πνευμονίας

200+2 χρόνια Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την κλοπή συριακού πετρελαίου

ΗΠΑ: Έκρηξη σε σοκολατοβιομηχανία της Πενσιλβάνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα