ΑΘΗΝΑ
11:31
|
29.06.2024
Η νίκη του αριστερού υποψήφιου Γκουστάβο Πέτρο, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη επικράτηση του Λούλα στη Βραζιλία, θα αναδιατάξει τους συσχετισμούς στην Λατινική Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός από τη Γαλλία, εκλογές και μάλιστα ιστορικής σημασίας, διεξάγονται αύριο Κυριακή και στην Κολομβία, προπύργιο έως και πριν μερικούς μήνες της λατινοαμερικάνικης ολιγαρχίας, όπου ο ξεσηκωμός όμως ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων τα τελευταία χρόνια και η συγκρότηση της συμμαχίας του Ιστορικού Συμφώνου, υπό τον Γκουστάβο Πέτρο, προδιαγράφουν ανατροπή του πολιτικού μοντέλου και της ολιγαρχίας που κυβερνά τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Φαβορί ένας πρώην αντάρτης

Ο Γκουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης της ένοπλης οργάνωσης M19 (Movimiento 19 de Abril), που διεκδικούσε με βίαια μέσα τον εκδημοκρατισμό της Κολομβίας, και νυν γερουσιαστής, υποστηρίζεται από το Ιστορικό Σύμφωνο, έναν συνασπισμό προοδευτικών κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων. Ήταν ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 29 Μαΐου, όταν συγκέντρωσε το 40,32% των ψήφων και αποτελεί το φαβορί για τον αυριανό δεύτερο γύρω σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Η ανάδειξή του στην προεδρία θα αποτελεί κομβική στιγμή για την Κολομβία, που ζει βυθισμένη στη βία για δεκαετίες. Η υπόσχεσή του για κοινωνική δικαιοσύνη, άρση των αποκλεισμών, αγροτική μεταρρύθμιση και ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του ELN, αλλά κυρίως η δέσμευσή του για διάλυση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων που περιστοιχίζουν το καρτέλ της κοκαΐνης, ήταν τα βασικά χαρτιά της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αντίπαλός του είναι ο Ροντόλφο Χερνάτντεζ, ένας δισεκατομμυριούχος του κατασκευαστικού τομέα και πρώην δήμαρχος της πόλης Μπουκαραμάνγκα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διάφορες πράξεις διαφθοράς και απάτες. Κατά τον πρώτο γύρο αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη κερδίζοντας το 28,15% των ψήφων και υπερφαλαγγίζοντας τον πρώην πρόεδρο του Μεντεγίν Φεδερίκο «Φίκο» Γκουτιέρες, διάδοχο της καθεστωτικής προεδρικής στη χώρα. Θεωρούμενος ο «Κολομβιανός Τραμπ», ο Χερνάντεζ, έχει προκαλέσει σάλο λόγω των δηλώσεών του κατά της ισότητας των φύλων και της υποστήριξής του σε ακροδεξιές θέσεις. Ο Ερνάντεζ δήλωσε μάλιστα δημόσια τον θαυμασμό του για «τον μεγάλο Γερμανό στοχαστή Αδόλφο Χίτλερ».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Ερνάντες, απέρριψε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε τηλεοπτική αναμέτρηση με τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο, παρά την απόφαση της δικαιοσύνης για αυτό.

Γυναίκα και Αφροαμερικανίδα η αντιπρόεδρος

Όποιο και αν είναι αύριο το αποτέλεσμα, η χώρα θα αποκτήσει αντιπρόεδρο αφροαμερικανικής καταγωγής.

Η πιο πιθανή να κερδίσει τη θέση είναι η Φράνκια Μάρκες, που υποστηρίζεται από το αριστερό Ιστορικό Σύμφωνο. Η γνωστή ακτιβίστρια έχει αποκτήσει εθνική φήμη λόγω του αγώνα της υπέρ του πληθυσμού που ζει στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ένοπλες επιθέσεις, ενώ η μακρά ιστορία της μαχητικότητάς της για τα ανθρώπινα δικαιώματα την έχει καταστήσει σημείο αναφοράς ως κοινωνικό ηγέτη.

Στο άλλο ιδεολογικό άκρο βρίσκεται η Μαρλίν Καστίγιο, την οποία κανείς δεν γνώριζε μέχρι να ανακοινωθεί ως υποψήφια αντιπρόεδρος από τον Χερνάντεζ, η οποία στήριξε την προεκλογική τη εκστρατεία στην υπόσχεση ότι θα προσφέρει στη χώρα με τις χριστιανικές της αξίες και την εμπειρία της ως ακαδημαϊκός.

Αποχή και λευκή ψήφος τα κλειδιά της αναμέτρησης

Ζητούμενο της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Telesur, παραμένει το ποσοστό συμμετοχής και λευκών ψήφων.

Πολλοί πολίτες που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον κεντρώο υποψήφιο Σέρχιο Φαγάρντο εικάζεται πως θα κινηθούν προς το λευκό ψηφοδέλτιο, όπως επίσης και ένα σημαντικό ποσοστό δεξιών ψηφοφόρων που δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από τον «Κολομβιανό Τραμπ». Οι εκλογικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και ένα μέρος του συντηρητικού εκλογικού σώματος να ψηφίσει τον Γκουστάβο Πέτρο, ως έναν μορφωμένο και «ορθολογιστή» πολιτικό.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής βίας που κυριαρχεί στη χώρα, ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η αποχή. Στις προεδρικές εκλογές του 2018, σχεδόν το 47% των πολιτών δεν ψήφισαν, υπό τον φόβο των αντιποίνων από ακροδεξιές ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες που εμπλέκονται στην παραγωγή ναρκωτικών και λειτουργούν ατιμώρητα σε αγροτικές περιοχές.

Ωστόσο, η επιθυμία για αλλαγή μπορεί να υπερνικήσει τον φόβο, όπως συνέβη στον πρώτο εκλογικό γύρο, ο οποίος είχε το χαμηλότερο επίπεδο αποχής τα τελευταία 20 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Σκιά ηγέτη»: Οι NYT καλούν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως Microsoft, OpenAI και Google υπό εξέταση από την Ε.Ε.

Νέα Καληδονία: Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω εκλογών

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Δύση κατά της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα