ΑΘΗΝΑ
02:46
|
25.04.2024
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δύο Αμερικανοί, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων στρατιωτών και θα πρέπει να «λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα» που διέπραξαν, δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο σχόλιο της ρωσικής πλευράς για την υπόθεση των δύο Αμερικανών βετεράνων, Αλεξάντερ Ντρούεκε και Άντι Τάι Νοκχάι, σύμφωνα με το NBC.

«Πρόκειται για τυχοδιώκτες που συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφος της Ουκρανίας. Συμμετείχαν σε επιθέσεις και βομβαρδισμούς εναντίον του στρατιωτικού μας προσωπικού, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει τα οποία και θα διερευνηθούν», πρόσθεσε .

Ερωτηθείς για τη φύση των εγκλημάτων που αποδίδονται στους δύο Αμερικανούς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε πως δεν είναι ακόμη γνωστές ακριβείς λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε πως η περίπτωσή τους δεν καλύπτεται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. «Δεν ανήκουν στον ουκρανικό στρατό, επομένως δεν υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης», υποστήριξε.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικονίζουν τους δύο Αμερικανούς, αλλά οι περιστάσεις υπό τις οποίες αιχμαλωτίστηκαν οι δύο βετεράνοι, και το πού κρατούνται δεν έχουν διευκρινιστεί. Ο κ. Πεσκόφ περιορίστηκε να πει πως βρίσκονται στα χέρια των «αρχών».

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την έρευνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή πως αγνοεί πού βρίσκονται οι δύο άνδρες, οι οποίοι πιστεύεται ότι πολεμούσαν στο πλευρό των ουκρανικών στρατευμάτων, μαζί με άλλους ξένους εθελοντές, «μισθοφόρους» κατά τη Μόσχα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ  επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχει δει φωτογραφίες και βίντεο των δύο ανδρών, οι οποίοι «αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία». «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για την περίπτωση της σούπερ σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, η οποία κρατείται στη Ρωσία για κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά, ο Πεσκόφ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί ομηρείας.

«Δεν μπορούμε να την αποκαλούμε όμηρο. Γιατί να την αποκαλούμε όμηρο; Παραβίασε τη ρωσική νομοθεσία και διώκεται, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Γκράινερ, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια του WNBA, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας τον Φεβρουάριο με την κατηγορία ότι μετέφερε στις αποσκευές της φυσίγγια ατμού με λάδι κάνναβης, τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα