ΑΘΗΝΑ
09:43
|
23.04.2024
Ο Τούρκος πρόεδρος προσδοκά σε επενδύσεις, ο Σαουδάραβας διάδοχος σε ένα σουνιτικό τόξο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά, μετά τη δολοφονία τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σαουδική Αραβία, ως πρώτο βήμα της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την επίρριψη ευθυνών από τον Τούρκο πρόεδρο «στους πλέον υψηλά ιστάμενους της σαουδαραβικής κυβέρνησης» για τη δολοφονία Κασόγκι.

Η διαμάχη Ριάντ – Άκυρας έχει τις ρίζες της ακόμα πιο πίσω, στο 2013, όταν η Άγκυρα είχε στηρίξει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα μαύρο πρόβατο για τη Σαουδική Αραβία, έναντι του στρατάρχη αλ Σίσι που ηγήθηκε του πραξικοπήματος εναντίον του.

Στη συνέχεια, ο αποκλεισμός που επέβαλε η Σαουδική Αραβία το 2014 στο Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας, και ο οποίος διήρκεσε ως το 2017, και στη συνέχεια η υπόθεση Κασόγκι επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα γίνεται το δεύτερο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, με τους δύο ηγέτες να συναντώνται στην Άγκυρα, και με τον Τούρκο πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις έως τώρα δηλώσεις του για την επερχόμενη συνάντηση. «Αν το θέλει ο Θεός, θα δούμε σε ποιο επίπεδο μπορούν να φτάσουν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη στην Άγκυρα του ντε φάκτο ηγέτη του σαουδαραβικού βασιλείου.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Τούρκος πρόεδρος μέσα στην πληθωριστική δίνη που χτυπά τη χώρα του και μπροστά στις εκλογές του επόμενου Ιουνίου, ίσως είναι διατεθειμένος να έρθει «πολύ κοντά» με τον Σαουδάραβα διάδοχο, αναζητώντας απεγνωσμένα κεφάλαια και επενδύσεις από τον Περσικό Κόλπο.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που τον ερχόμενο μήνα, περιμένει στη χώρα του τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δημιουργία ενός σουνιτικού τόξου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την Τουρκία, για να αντιμετωπίσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Στην Ουρουγουάη η Σακελλαροπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα