ΑΘΗΝΑ
14:04
|
20.04.2024
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση σημαίνει ότι η περιοχή Γιάφα θα ανήκει στην οργάνωση εποίκων Ateret Cohanim.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από 17 χρόνια αντιδικιών και νομικών αγώνων, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την 8η Ιουνίου την προσφυγή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατά της κατάληψης της ιδιοκτησίας της εκκλησίας στην περιοχή Γιάφα στην Ιερουσαλήμ από την οργάνωση εποίκων Ateret Cohanim.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2004 όταν η οργάνωση απέκτησε μακροχρόνια προστατευόμενα δικαιώματα ενοικίασης σε τρία ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων Imperial και Petra, που βρίσκονται στη μουσουλμανική συνοικία της πόλης όπου όλοι όσοι ζουν είναι Παλαιστίνιοι.

Η Ateret Cohanim ισχυρίζεται ότι αγόρασε τα τρία ακίνητα από το Πατριαρχείο την εποχή του πρώην πατριάρχη Ειρηναίου. Ωστόσο, ο σημερινός πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ υποστηρίζει ότι η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από πολλές απάτες και χειραγώγηση.

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση σημαίνει ότι η περιοχή Γιάφα — η οποία φιλοξενεί τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ιερουσαλήμ, την ιστορική διαδρομή των προσκυνητών, και τη χριστιανική συνοικία — θα ανήκει στην Ateret Cohanim, η οποία πρόκειται να εγκαταστήσει εκατοντάδες ανθρώπους εκεί και να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της μουσουλμανικής και χριστιανικής συνοικίας, όπου ζουν περίπου 300 έποικοι.

Ο Ασάαντ Μαζάουι, δικηγόρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η συμφωνία υπογράφηκε κατά παράβαση των κανονισμών του Πατριαρχείου, σύμφωνα με τους οποίους οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί την προσωπική έγκριση από τον πατριάρχη και τη σύνοδο.

«Όταν απέκτησα νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές οι συμφωνίες ήταν παράτυπες, κατέθεσα την υπόθεση», ανέφερε. «Όμως παρά τα νέα στοιχεία, το Περιφερειακό Δικαστήριο [της Ιερουσαλήμ] απέρριψε την υπόθεση από την πρώτη συνεδρίαση, και στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση και άνοιξε ξανά την υπόθεση πριν από περίπου μία εβδομάδα», πρόσθεσε ο Μαζάουι.

Σύμφωνα με τον Μαζάουι, η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου αντανακλά την προσέγγιση των επίσημων θεσμών του Ισραήλ όσον αφορά στην υποστήριξη των ενεργειών εξτρεμιστικών δεξιών οργανώσεων που επιδιώκουν να αλλάξουν την πραγματικότητα της Ιερουσαλήμ με την απαλλοτρίωση των χριστιανικών περιουσιών.

«Η επίμαχη περιοχή περιβάλλεται από εκκλησίες και μοναστήρια. Τοποθετώντας φυλάκια μέσα σε αραβικές γειτονιές, οι ισραηλινές αρχές διώχνουν από την περιοχή τους επίσημους ιδιοκτήτες της», δήλωσε, προσθέτοντας πως «Οι ισραηλινές αρχές καταπιέζουν τους χριστιανούς ακόμη και στις εορτές τους, όπως αποδεικνύεται από την επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Μεγάλο Σάββατο στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ».

Ο Ντιμίτρι Ντιλιάνι, επικεφαλής του Εθνικού Χριστιανικού Συνασπισμού στους Αγίους Τόπους, δήλωσε πως «υπάρχει μεγάλος και πραγματικός κίνδυνος για τη χριστιανική κληρονομιά στην Ιερουσαλήμ ως αποτέλεσμα αυτής της άδικης πολιτικοποιημένης απόφασης, πέρα ​​από την κατάφωρη παραβίαση κατά των Χριστιανών και της μουσουλμανικής-χριστιανικής ταυτότητας στην κατεχόμενη αραβική πόλη της Ιερουσαλήμ», καλώντας τους Παλαιστίνιους ενοικιαστές να παραμείνουν σταθεροί ενάντια στους εποίκους που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιουσίες τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα