ΑΘΗΝΑ
13:41
|
08.05.2024
Οι εργαζόμενοι της «Codelco», του κρατικού κολοσσού εξόρυξης χαλκού στην Χιλή, ξεκινούν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εργαζόμενοι της «Codelco», του κρατικού κολοσσού εξόρυξης χαλκού στην Χιλή και μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού παγκοσμίως, κινήθηκαν σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη ως διαμαρτυρία για το κλείσιμο ενός μεταλλουργείου για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Ομοσπονδία Εργατών Χαλκού (FTC), μια ομάδα-ομπρέλα των συνδικάτων της Codelco, δήλωσε ότι 50.000 εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν, συμπεριλαμβανομένων προσωπικού και εργολάβων μετά το κλείσιμο του μεταλλουργείου στη Βεντάνας, παρά τις εκκλήσεις των επενδυτών να παραμείνει ανοιχτό.

Τα συνδικάτα περιέγραψαν το κλείσιμο του χυτηρίου στη Βεντάνας, που βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, ως «αυθαίρετο» και απαιτούν από την κυβέρνηση να επενδύσει 54 εκατομμύρια δολάρια για να φέρει το εργοστάσιο στα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ωστόσο, τόσο η εταιρεία, όσο και η κυβέρνηση φρόντισαν να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο της απεργίας, λέγοντας ότι οι εξορύξεις σε άλλες τοποθεσίες θα συνεχιστούν κανονικά.

«Δεν υπάρχει διακοπή εργασιών στις τοποθεσίες εξόρυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Μαρσέλ σε συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες μετά την έναρξη της απεργίας. «Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος στα οικονομικά έσοδα είναι βασικά μηδενικός».

Η Ομοσπονδία Εργατών δήλωσε ότι οι ηγέτες των διαδηλώσεων συνελήφθησαν την Τετάρτη από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ διαδήλωναν έξω από το ορυχείο El Teniente της εταιρείας.

Μετά από αυτά τα περιστατικά, η Ομοσπονδία Εργατών ανέστειλε κάθε συνομιλία με τη διοίκηση της Codelco και δήλωσε ότι «η Εθνική απεργία θα συνεχιστεί ενεργά».

Οι απεργοί ανθρακωρύχοι έξω από το χυτήριο της Βεντάνας.

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα απεργούσαν εάν δεν εγκριθούν οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και επέμειναν την Τρίτη ότι η εταιρεία έπρεπε να αναβαθμίσει το μεταλλουργείο.

«Όχι στο κλείσιμο, ναι στις επενδύσεις», είναι το σύνθημα των ανθρακωρύχων, οι οποίοι εργάζονται και ζουν σε μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Χιλής λόγω της βαριάς βιομηχανίας.

Η απόφαση της Κοντέλκο να κλείσει το μεταλλουργείο στη Βεντάνας ήρθε μετά από ένα περιστατικό στις 9 Ιουνίου, όταν 115 άτομα, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας, υπέστησαν δηλητηρίαση από διοξείδιο του θείου που απελευθερώθηκε από τη βαριά βιομηχανία, προκαλώντας το κλείσιμο των σχολείων στην περιοχή.

Το διοξείδιο του θείου είναι ένας κλασικός ατμοσφαιρικός ρύπος που συνήθως συνδέεται με την καύση ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, το περιστατικό δηλητηρίασης ήταν το δεύτερο μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Η Greenpeace περιέγραψε την περιοχή γύρω από το μεταλλουργείο Βενάντας ως «Τσερνόμπιλ της Χιλής» μετά από ένα σοβαρό περιστατικό το 2018, όταν περίπου 600 άτομα στο Κιντέρο και το Πατσανκάβι έλαβαν ιατρική περίθαλψη για συμπτώματα όπως εμετό αίματος, πονοκεφάλους, ζάλη, παράλυση των άκρων τους και περίεργα κόκκινα σημάδια στο παιδικό δέρμα.

Η ρύπανση συσσωρεύτηκε στην περιοχή Κιντέρο και Πατσανκάβι, όπου ζουν περίπου 50.000 άνθρωποι, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε το 1958 να τη μετατρέψει σε βιομηχανικό κέντρο που φιλοξενεί τώρα τέσσερις σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και διυλιστήρια πετρελαίου και χαλκού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Συγκέντρωση και πορεία για την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Βερολίνο: Γερουσιαστής δέχθηκε επίθεση από άγνωστο σε βιβλιοθήκη

Μάτι: Έφεση για το σύνολο της απόφασης από την εισαγγελία εφετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα