ΑΘΗΝΑ
18:56
|
04.05.2024
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας 17 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και τρία φορτηγά κάηκαν από διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν σήμερα πως 17 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και τρία φορτηγά κάηκαν μετά από σύγκρουση με διαδηλωτές κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο στρατηγός Έντουιν Αντάτι, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Κίτο, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πυροβόλησαν με τουφέκια και πυροτεχνήματα και έφεραν άλλα όπλα κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Δεν είναι κοινωνική διαμαρτυρία. Πρόκειται για υπερβολική, δυσανάλογη κοινωνική βία για πολιτικούς σκοπούς», ανέφερε.

Οι διαδηλώσεις στον Ισημερινό είναι μέρος εθνικής απεργίας που ξεκίνησε η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνικοτήτων την 14η Ιουνίου απαιτώντας μείωση των τιμών της βενζίνης κατά 45 σεντς το γαλόνι στα 2,10 δολάρια, ελέγχους τιμών στα γεωργικά προϊόντα και μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση. Οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα βίαιες σε έξι επαρχίες στο βόρειο-κεντρικό τμήμα της χώρας της Νότιας Αμερικής.

Η συνομοσπονδία την Πέμπτη ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής πέθανε από τραύματα από σφαιρίδια στο στήθος και την κοιλιά, ενώ διαμαρτυρόταν κοντά στην Εθνοσυνέλευση στο Κίτο, όπου περίπου 100 άλλοι άνθρωποι υπέστησαν διάφορους τραυματισμούς. Συνολικά έχουν αναφερθεί οι θάνατοι έξι διαδηλωτών.

Το Κίτο αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων λόγω οδοφραγμάτων και άλλων διαταραχών από τις διαμαρτυρίες. Ο υπουργός Παραγωγής, Χούλιο Χοσέ Πράντο, δήλωσε ότι περίπου 600 ιδιωτικά οχήματα και φορτηγά μεταφοράς τροφίμων έχουν παγιδευτεί στο Νανεγκαλίτο, μια κοινότητα περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κίτο.

Στην πρωτεύουσα, ομάδες διαδηλωτών στην πόλη επιτίθενται σε οχήματα και πολίτες οδηγώντας στο κλείσιμο επιχειρήσεων, μερικές από τις οποίες λεηλατήθηκαν. Έχουν επίσης τρυπήσει τα ελαστικά των λεωφορείων, αναγκάζοντας τους επιβάτες να περπατήσουν.

Η οργάνωση Human Rights International δήλωσε ότι τέσσερα από τα μέλη του προσωπικού της υπέστησαν σωματική επίθεση και έπεσαν θύματα ληστείας ενώ «εκτελούσαν εργασίες έρευνας και επαλήθευσης για τις διαδηλώσεις» στο Κίτο.

«Απορρίπτουμε αυτές τις ενέργειες και καλούμε για διάλογο», ανέφερε η οργάνωση.

Η κατάσταση ώθησε αρκετές πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ, να εκδώσουν δημόσια δήλωση εκφράζοντας ανησυχίες για «τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών» και καλώντας τα μέρη να διαπραγματευτούν και να επιτύχουν «συγκεκριμένες συμφωνίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα