ΑΘΗΝΑ
12:41
|
20.04.2024
Γυναίκες στελέχη των Δημοκρατικών καλούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει το δικαίωμα στις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γυναίκες ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Δημοκρατικών κάλεσαν την Κυριακή 26/6 τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και το Κογκρέσο, να προστατεύσουν το δικαίωμα στις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την υπόθεση-ορόσημο Roe v. Wade, με μια οπισθοδρομική κίνηση που επιστρέφει τα γυναικεία δικαιώματα μισό αιώνα πίσω και πυροδότησε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως.

Δύο πολιτέυτριες των Δημοκρατικών, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τα εδάφη που αποτελούν ομοσπονδιακή ιδιοκτησία ως ασφαλές καταφύγιο για τις αμβλώσεις σε πολιτείες που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά την πρακτική, μετά τη δικαστική ανατροπή της απόφασης ορόσημο του 1973 που είχε αναγνωρίσει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Το να αναγκάσεις τις γυναίκες να κυοφορήσουν παρά τη θέλησή τους, θα τις σκοτώσει», δήλωσε η Οκάσιο-Κορτέζ στο NBC.

Η υποψήφια κυβερνήτης των Δημοκρατικών στην πολιτεία Τζόρτζια, Στέισι Άμπραμς, προέτρεψε τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να κωδικοποιήσουν το Roe v. Wade σε νόμο, παραμερίζοντας τον κανόνα της Γερουσίας των ΗΠΑ που επέτρεψε στους Ρεπουμπλικανούς να εμποδίσουν μια τέτοια προσπάθεια τον περασμένο μήνα.

«Γνωρίζουμε ότι τα δικαιώματα επιλογής δεν πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των κρατών και ότι η απαίσια πρακτική του να παίρνετε συνταγματικά δικαιώματα και να επιτρέπετε σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει για την ποιότητα της υπηκοότητάς σας είναι εσφαλμένη», δήλωσε η Άμπραμς στο State of the Union του CNN. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή η απόφαση δεν αποτελεί απόφαση του κόσμου.

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, Δημοκρατικός που έχει καταθέσει μήνυση για να σταματήσει την επιβολή αυστηρής απαγόρευσης των αμβλώσεων του 1931 μετά την ανατροπή της απόφασης του 1973, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για τη διατήρηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Οι Δημοκρατικοί προέτρεψαν επίσης τον Μπάιντεν να υπερασπιστεί την πρόσβαση των γυναικών σε ένα χάπι που χρησιμοποιείται για ιατρική άμβλωση, ενάντια στις κρατικές προσπάθειες να απαγορευτεί η διαθεσιμότητά του, μια νέα μεγάλη νομική μάχη που η κυβέρνησή δήλωσε ότι αναλαμβάνει.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι θα επιδιώξει να εμποδίσει τις πολιτείες να απαγορεύσουν το χάπι που χρησιμοποιείται για φαρμακευτική άμβλωση, το οποίο αποστέλλεται ταχυδρομικώς στα ενδιαφερόμενα άτομα, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη νομική μάχη.

Από την άλλη, η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ, δήλωσε ότι η πολιτεία της, μια από τις 13 συντηρητικές πολιτείες με «πρωταγωνιστικές» απαγορεύσεις αμβλώσεων που ισχύουν τώρα ή θα ενεργοποιηθούν σύντομα, θα εμμείνει στην απαγόρευσή της όσον αφορά τα ταχυδρομικά χάπια αμβλώσεων. Σε σχόλιο της, μάλιστα, ο Νόεμ θεωρεί προνόμιο των ΗΠΑ το γεγονός ότι έχουν μια πολύ περιορισμένη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που δεν μπορεί να παρέμβει εις βάθος για τις αποφάσεις της κάθε πολιτείας.

Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες σχεδιάζουν να απαγορεύσουν σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις μετά την ανατροπή της απόφασης υπέρ των αμβλώσεων του 1973, επικαλούμενες ότι δεν υπάρχει κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο, όμως, επικυρώθηκε το 1788.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, περίπου 25 Δημοκρατικοί της Γερουσίας ζήτησαν από τον Μπάιντεν να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα για τη διατήρηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης των χαπιών για την άμβλωση, επιτρέποντας στις υπηρεσίες να παρέχουν οικονομική βοήθεια σε γυναίκες για να αναζητήσουν αμβλώσεις σε άλλες πολιτείες και να διερευνήσουν τη χρήση των ομοσπονδιακών εδαφών για την παροχή υπηρεσιών αμβλώσεων σε πολιτείες με ισχυρούς περιορισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα