ΑΘΗΝΑ
12:56
|
26.04.2024
Ελεύθερος ο φροντιστής που εκτέλεσε την εντολή θανάτωσης. Προανάκριση σε εξέλιξη από το Α.Τ. Σπάτων-Αρτέμιδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού από τους υπεύθυνους του Αττικού Πάρκου, όταν το άγριο ζώο διέφυγε από τον χώρο του ζωολογικού πάρκου. Στο μεταξύ ο φροντιστής, ο οποίος εκτέλεσε την εντολή θανάτωσης αφέθηκε ελεύθερος, με προφορική εντολή του Εισαγγελέως Ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό.

Οι αντιδράσεις για το περιστατικό, το οποίο δεν είναι το πρώτο στο εν λόγω πάρκο, συνεχίζονται και ο ιδρυτής του χώρου Ζαν Ζακ Λεσουέρ, μίλησε στο Mega για τα όσα συνέβησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου. «Όπως και πολλά άλλα είδη, το συγκεκριμένο ζώο, η κατάστασή του στη φύση είναι απειλούμενη, δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε, έγινε βάσει κάποιων διεθνών πρωτοκόλλων, σε ό,τι αφορά στη διαφυγή ενός ζώου. Εάν μπορέσει κανείς και ναρκώσει ή περιορίσει με ασφάλεια το ζώο, η πρώτη και επιβαλλομένη λύση είναι αυτή. Εάν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου δεν έχεις άλλη επιλογή», είπε ο κ. Λεσουέρ και πρόσθεσε «το ζώο αυτό ήταν εκτός του ζωολογικού πάρκου. Υπήρξε μια επιχείρηση να το οδηγήσουμε ξανά στο ζωολογικό πάρκο. Πέρασε απ΄ το πάρκινγκ και ακολούθησε την περίφραξη του πάρκου. Διερευνούμε αυτή τη στιγμή το πώς βγήκε, αυτά τα ζώα είναι 15 χρόνια μέσα στο πάρκο, και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Έγινε εκείνη τη μέρα μία μεγάλη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, και με κάποιον τρόπο βγήκε εκτός χώρου. Πέρασε σε ένα σημείο τα ηλεκτροφόρα καλώδια, μέσα στον πανικό του δεν αντέδρασε στην ηλεκτρική περίφραξη και πέρασε εκτός του χώρου», ανέφερε αρχικά.

Στο γιατί δεν χρησιμοποίησαν αναισθητικό στον χιμπατζή αλλά τον θανάτωσαν, απάντησε ο κ. Λεσουέρ λέγοντας πως, «δεν ρίχνεις ένα αναισθητικό και πέφτει. Για να ναρκώσεις ένα ζώο 65-70 κιλά, θες σε ομαλές συνθήκες, 8-12 λεπτά τουλάχιστον αυτό το ζώο να πέσει κάτω. Σε άλλες συνθήκες, που το ζώο είναι σε έξαρση, τρέχει φοβάται, δεν ξέρει πού είναι, δε μπορείς παρά να περιμένεις τουλάχιστον 20 λεπτά, αυτό το ζώο να πέσει από τη νάρκωση. Μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά μπορεί να είχε πάει στα διπλανά κτίρια, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ή μπορεί να έκανε κάποια επίθεση».

«Οι συνθήκες που ζουν τα ζώα εδώ είναι με διεθνείς προδιαγραφές. Δεν υπάρχει κάποιο που να έχει έρθει από τη φύση. Όλα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και πάρκα, και ειδικά οι χιμπατζήδες, είναι 4ης, 5ης και 10ης γενιάς που έχουν γεννηθεί σε πάρκα. Δεν είναι σε αιχμαλωσία, υπάρχουν συνθήκες διαβίωσης, περιποίησης, διατροφής, που είναι διεθνώς εγκεκριμένες. Περιμένουμε κλιμάκιο για να ελεγχθούν οι συνθήκες», κατέληξε ο κ. Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα