ΑΘΗΝΑ
07:18
|
19.04.2024
Σε εξέλιξη η συζήτηση στο κοινοβούλιο για την αποπομπή του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, ανήγγειλε, σήμερα, μείωση των τιμών των καυσίμων, αισθητά μικρότερη όμως από αυτή που απαιτούν οι χιλιάδες ιθαγενείς οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

«Αποφάσισα να μειωθεί η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κατά 10 σεντς το γαλόνι», ανέφερε ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας κατά τη διάρκεια ραδιοτηλεοπτικού διαγγέλματός του, ενώ ανακοίνωσε και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί σε έξι επαρχίες. 

Η μείωση αυτή σημαίνει ότι η τιμή του ντίζελ θα διαμορφωθεί στα 1,80 δολάρια και αυτή της βενζίνης στα 2,45 δολάρια, ενώ η ισχυρή Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η οποία από τις 13 Ιουνίου κλείνει δρόμους και καταλαμβάνει πετρελαιοπηγές σε διάφορα μέρη της χώρας, είχε ζητήσει μείωση των τιμών κατά επιπλέον 30 σεντς και 35 σεντς, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 90% (στα 1,9 δολάρια) και αυτή της βενζίνης κατά 46% (στα 2,55 δολάρια) στον Ισημερινό, πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

«Οι πολίτες του Ισημερινού που ζητούν διάλογο θα βρουν μια κυβέρνηση που τους τείνει το χέρι. Αυτοί που επιδιώκουν το χάος, τη βία και την τρομοκρατία θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο», είπε ο πρόεδρος, οποίος παρενέβη λίγες ώρες έπειτα από την επανέναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο του Ισημερινού επί πρότασης για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Η πρόταση αποπομπής του Γκιγιέρμο Λάσο έχει υποβληθεί από το κόμμα «Ένωση για την Ελπίδα» (UNES), πιστό στον πρώην αριστερό πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, που του καταλογίζει ευθύνες για τη σοβαρή πολιτική κρίση και την εσωτερική αναταραχή που έχει συγκλονίσει τη χώρα από την αρχή των κινητοποιήσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για το αίτημα παραπομπής, οι νομοθέτες του Ισημερινού θα έχουν 72 ώρες για να ψηφίσουν, με την πρόταση να απαιτεί τουλάχιστον 92 από τις 137 ψήφους των μελών του κοινοβουλίου προκειμένου να εγκριθεί.

Από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων τη 13η Ιουνίου, στα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί. Διαδηλωτές προσπάθησαν δύο φορές – την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Παρασκευή – να μπουν στο κοινοβούλιο της χώρας, όμως απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας προειδοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου είχε φτάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο και θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς εντός 48 ωρών εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα που εμποδίζουν τη μεταφορά εξοπλισμού και ντίζελ που απαιτούνται για τη συνέχιση των εργασιών.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο υπουργός Παραγωγής Χούλιο Χοσέ Πράδο δήλωσε ότι οι οικονομικές ζημίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις διαδηλώσεις ανήλθαν συνολικά σε 500 εκατομμύρια δολάρια. «Κάθε επιπλέον ημέρα διακοπής αντιπροσωπεύει απώλεια 40 έως 50 εκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP, Telesur, DW

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα