ΑΘΗΝΑ
03:15
|
02.05.2024
Αναβρασμός στα πολιτειακά δικαστήρια των ΗΠΑ, καθώς δικαστές μπλοκάρουν τον απαγορευτικό νόμο των αμβλώσεων σε πολιτείες που ψήφισαν την εφαρμογή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος της άμβλωσης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο, οι μάχες υπέρ της άμβλωσης μεταφέρθηκαν στα πολιτειακά δικαστήρια από τη Δευτέρα 27/6. Οι δικαστές μπλόκαραν τις απαγορεύσεις σε όλη την πολιτεία της Λουιζιάνα και τη Γιούτα, ενώ κλινικές στο Αϊντάχο, το Κεντάκι, τον Μισισιπή και το Τέξας έχουν προβεί σε μηνύσεις ζητώντας παρόμοια απόφαση.

Οι έξι πολιτείες είναι μεταξύ των 13 πολιτειών όπου υπάρχουν «νόμοι ενεργοποίησης» οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για την απαγόρευση ή τον αυστηρό περιορισμό των αμβλώσεων από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe εναντίον Wade η οποία αναγνώριζε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Στη Λουιζιάνα, οι παροχή ιατρικών υπηρεσιών για αμβλώσεις που είχε σταματήσει από την Παρασκευή, ανασυστάθηκε τη Δευτέρα, αφού ο δικαστής του πολιτειακού δικαστηρίου της Παροικίας της Ορλεάνης, Ρόμπιν Γκιαρούσο, εξέδωσε προσωρινό περιοριστικό διάταγμα που εμποδίζει την πολιτεία να εφαρμόσει την απαγόρευσή της.

Αργότερα τη Δευτέρα, στην πολιτεία Γιούτα, ο δικαστής του 3ου Περιφερειακού Δικαστηρίου, Άντριου Στόουν, κατόπιν αιτήματος ενός συνεργάτη της Planned Parenthood, εξέδωσε προσωρινό περιοριστικό ένταλμα που επιτρέπει την επανέναρξη των υπηρεσιών αμβλώσεων στην πολιτεία μετά την απαγόρευση του 2020 που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

«Σήμερα είναι μια νίκη, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα σε αυτό που αναμφίβολα θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας», δήλωσε η Κάρι Γκάλογουεϊ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Planned Parenthood Association of Utah, σε μια δήλωση.

Οι περιοριστικές αποφάσεις προέκυψαν καθώς κατατέθηκε σωρεία μηνύσεων που αμφισβητούν σε εθνικό επίπεδο τους νόμους περί αμβλώσεων σύμφωνα με τα συντάγματα των πολιτειών.

Στο Τέξας, το οποίο βρίσκεται υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών και πέρυσι τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από τις έξι εβδομάδες κύησης, θα λάβει χώρα σήμερα η ακροαματική διαδικασία όπου θα αποφασιστεί αν θα τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί των απαγορεύσεων, ενισχύοντας την απόφαση του 1973.

Στο Αϊντάχο, μια θυγατρική της οργάνωσης Planned Parenthood ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας να εμποδίσει την επιβολή του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Παρόμοιες αγωγές υποβλήθηκαν από κλινικές αμβλώσεων ζητώντας από τα πολιτειακά δικαστήρια να εμποδίσουν την επιβολή των απαγορεύσεων στο Κεντάκι και το Μισισιπή.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από τις 15 εβδομάδες κύησης στο Οχάιο, και στη Φλόριντα εντός της εβδομάδας.

Ακόμα και σε πολιτείες όπου εφαρμόζονταν η νομοθεσία υπέρ των αμβλώσεων, σύμφωνα με τις εντολές του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αυτές οι εντολές τώρα αίρονται. Η απαγόρευση των αμβλώσεων στη Νότια Καρολίνα μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού του εμβρύου είναι πλέον σε ισχύ, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Άλαν Γουίλσον τη Δευτέρα, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε μια διαταγή που είχε εμποδίσει την εφαρμογή της.

Στις περισσότερες πολιτείες, φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις αντιδράσεις που έχουν πυροδοτηθεί όχι μόνο σε όλη την χώρα, αλλά παγκοσμίως, με μέλη συμβουλίων και εισαγγελείς να είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν την καινούρια νομοθεσία μέσα στο καλοκαίρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα