ΑΘΗΝΑ
02:33
|
27.04.2024
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στον Ισημερινό, με τις εντάσεις ανάμεσα στους αυτόχθονες και στην κυβέρνηση Λάσο να αυξάνονται, ενώ ο πρόεδρος κέρδισε την ψηφοφορία αποπομπής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στον Ισημερινό, όπου εδώ και πάνω από δέκα ημέρες πραγματοποιούνται καθημερινές αιματηρές διαδηλώσεις από τους αυτόχθονες, που θρηνούν μέχρι στιγμής οχτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τον πληθωρισμό.

Αν και η κυβέρνηση του Ισημερινού μείωσε την Κυριακή την τιμή της βενζίνης και του ντίζελ κατά 10 σεντς (του αμερικανικού δολαρίου) και ήρε, επίσης, το Σάββατο την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει σε έξι από τις 24 επαρχίες, οι διαδηλωτές δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τις μειώσεις, καθώς θεωρούν ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αυτόχθονες και στον πρόεδρο του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, φαίνεται να έχουν παγώσει, καθώς ο Λάσο αρνείται να συζητήσει απευθείας με τους ηγέτες των αυτόχθονων και, συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), Λεωνίδα Ίσα, επικαλούμενος τον θάνατο ενός στρατιώτη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Λεωνίδα Ίσα προέβη σε μια σειρά από συναντήσεις με απεσταλμένους της κυβέρνησης Λάσο, ώστε να τεθούν υπό ουσιαστική διαπραγμάτευση οι τιμές των καυσίμων. Καθώς η διαφωνία εντάθηκε, όχι μόνο η συζήτηση κατέληξε άκαρπη, αλλά ο πρόεδρος του Ισημερινού κατονόμασε ως ανεπιθύμητο τον αυτόχθονο ηγέτη.

«Δεν θα καθίσουμε ξανά να κάνουμε διάλογο με τον Λεωνίδα Ίσα, που δεν υπερασπίζεται παρά μόνο τα δικά του πολιτικά συμφέροντα και όχι αυτά της βάσης του», τόνισε ο αρχηγός του κράτους σε λακωνικό διάγγελμά του προς τους πολίτες, καταγγέλλοντας την «εγκληματική επίθεση» η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί στρατιωτικός.

Ο Λεωνίδα Ίσα, απαντώντας στον Λάσο, είπε ότι θα παραμείνει στον τόπο των συνομιλιών μέχρι να έρθουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

«Κύριε Πρόεδρε, ποτέ δεν θέσαμε όρους ποιος μπορεί να έρθει σε διάλογο και ποιος όχι», είπε. «Αυτή τη στιγμή αυτό που μου φαίνεται σημαντικό είναι μια στάση ειρήνης, διαλόγου, και να δοθεί ένα τέλος σε πολεμικές συμπεριφορές», πρόσθεσε ο Ίσα, μια από τις ηγετικές φιγούρες των αυτόχθονων.

Επίσης, οι σχέσεις του προέδρου Λάσο με την Εθνοσυνέλευση του Ισημερινού επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ωθώντας νομοθέτες από το αντιπολιτευόμενο κίνημα UNES, πιστό στον πρώην αριστερό πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, να προωθήσουν μια ψηφοφορία για την αποπομπή του από το αξίωμα.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επικράτησε χάος, καθώς ορισμένοι νομοθέτες παραπονέθηκαν για τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί τρεις φορές.

Στην τρίτη ψηφοφορία αργά την Τρίτη, 80 από τους 137 νομοθέτες του Ισημερινού ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Λάσο από την προεδρία, σε αντίθεση με τις 92 ψήφους που απαιτούνται για την επιτυχία του μέτρου, με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί, προς το παρόν, η απομάκρυνση του Γκιγιέρμο Λάσο από την προεδρεία το Ισημερινού.

Ταυτόχρονα, σοβαρή κρίση αντιμετωπίζει η βιομηχανία πετρελαίου στον Ισημερινό, αφού η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενέργειας, καθώς οι αποκλεισμοί εμπόδισαν τη μεταφορά προμηθειών πετρελαίου.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroecuador κατέγραψε μείωση 1,47 εκατομμυρίων βαρελιών, ενώ οι ιδιώτες παραγωγοί έχασαν περισσότερα από 385.000 βαρέλια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αυτοχθόνων του Ισημερινού συνεχίζονται, μέχρι να γίνουν πράξη όλα τα αιτήματά τους. Χτες πραγματοποιήθηλαν διαδηλώσεις έξω από τα δυο κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα