ΑΘΗΝΑ
07:07
|
10.05.2024
Οι ακριβείς λεπτομέρειες των δύο προσφυγών της νομικής ομάδας του δημοσιογράφου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει καταθέσει δύο νέες προσφυγές για να αμφισβητήσει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη τη νομική ομάδα του δημοσιογράφου. Οι προσφυγές κατατέθηκαν εχθές σε ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την αμφισβήτηση της έκδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφυγές στόχευσαν τόσο την εντολή έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks, που εγκρίθηκε από την υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, την 17η Ιουνίου, όσο και στοιχεία μιας περσινής δικαστικής απόφασης που περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από το να διαπιστωθεί εάν ο Ασάνζ θα είχε μια δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι. Οι ακριβείς λεπτομέρειες των προσφυγών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, έχει προειδοποιήσει ότι υγεία του Αυστραλού δημοσιογράφου επιδεινώνεται ραγδαία ενώ παραμένει κρατούμενος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου.

Βρετανικό δικαστήριο είχε αρχικά αρνηθεί να παραδώσει τον Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενο φόβους ότι θα υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση κατά την κράτηση του στις ΗΠΑ ή ενδέχεται να αυτοκτονήσει. Η απόφαση προσβλήθηκε επιτυχώς από την Ουάσινγκτον, η οποία κατάφερε να πείσει τους Βρετανούς δικαστές ότι ο δημοσιογράφος θα τύχει ανθρώπινης μεταχείρισης, παρέχοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαιώσεις ότι τα δικαιώματα του Αυστραλού θα γίνουν σεβαστά.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι στόχος των ΗΠΑ από το 2010, όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε μια σειρά διαβαθμισμένων εγγράφων που απεικόνιζαν φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Έκτοτε κατηγορείται ότι συνωμότησε για να χακάρει υπολογιστές του Πενταγώνου και κατηγορείται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας της Αμερικής του 1917 για τη δημοσίευση διαβαθμισμένου υλικού. Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ έως και 175 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα