ΑΘΗΝΑ
20:59
|
18.04.2024
22 ετών, λευκός άνδρας, ο συλληφθείς που συστηνόταν ως μουσικός με το ψευδώνυμο «Awake the rapper». Άγνωστα τα κίνητρα της επίθεσης ανήμερα της 4ης Ιουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία των ΗΠΑ συνέλαβε έναν ύποπτο ως δράστη της ένοπλης μαζικής επίθεσης που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων σε παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο Χάιλαντ Παρκ του Ιλινόις.

Δράστης της επίθεσης στο Σικάγο φέρεται να είναι ένας 22χρονος, λευκός άνδρας, ο Ρόμπερτ («Μπόμπι») Κρίμο ο τρίτος, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος συνελήφθη μετά από σύντομη καταδίωξη από τις αστυνομικές αρχές.

Ο νεαρός αυτοσυστηνόταν στο διαδίκτυο ως μουσικός του Σικάγο με το ψευδώνυμο «Awake the rapper» και μέχρι στιγμής τα κίνητρα της επίθεσης είναι άγνωστα. Οι αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφία του νεαρού, με αποστεωμένο πρόσωπο, στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.

Ο ένοπλος σκαρφάλωσε σε μια στέγη, και άνοιξε πυρ εναντίον της παρέλασης που μόλις είχε ξεκινήσει, πυροβολώντας αδιακρίτως το πλήθος με ένα τουφέκι υψηλής ισχύος.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να περιλαμβάνει άρματα, μπάντες παρέλασης και ψυχαγωγία της κοινότητας ως μέρος των εορτασμών για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Η χθεσινή, η οποία θα έπρεπε να ήταν μια από τις πιο χαρούμενες μέρες του χρόνου, μετατράπηκε γρήγορα σε εφιάλτη, με πανικόβλητους πολίτες να τρέχουν με καροτσάκια, να πετούν τσάντες, προσωπικά αντικείμενα, καρέκλες στον δρόμο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το σημείο της επίθεσης.

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, δήλωσαν ότι αρχικά μπέρδεψαν τον ήχο των πυροβολισμών με πυροτεχνήματα.

Πέντε ενήλικες σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ένας πολίτης κατέληξε σύμφωνα με τον τοπικό ιατροδικαστή αργότερα σε κοντινό νοσοκομείο. Οι αρχές κάνουν λόγο για 36 τραυματίες.

Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ, προειδοποίησε ότι οι μαζικοί πυροβολισμοί γίνονται «αμερικανική παράδοση».

«Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πουν ότι σήμερα δεν είναι η μέρα, ότι τώρα δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για όπλα. Σας λέω ότι δεν υπάρχει καλύτερη μέρα και καλύτερη στιγμή τότε εδώ και τώρα», είπε ο Δημοκρατικός περιφερειάρχης.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να συνεχίσει να πολεμά «την επιδημία της ένοπλης βίας» στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το πρώτο σημαντικό ομοσπονδιακό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Επιβάλλει σκληρότερους ελέγχους στους νεαρούς αγοραστές και ενθαρρύνει τις πολιτείες να αφαιρέσουν τα όπλα από άτομα που θεωρούνται απειλή – αλλά οι επικριτές λένε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά.

Να σημειωθεί, ότι μερικές ώρες αργότερα, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς στη Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια επίδειξης πυροτεχνημάτων στις 4 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει…ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα