ΑΘΗΝΑ
13:41
|
20.04.2024
Συγκλονισμένη οι ξένοι ηγέτες από την εν ψυχρώ εκτέλεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει ο βίαιος θάνατος του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, σήμερα το πρωί.

Συγκλονισμένοι από την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε οι ξένοι ηγέτες, προχωρούν ο ένας μετά τον άλλον σε μηνύματα καταδίκης της επίθεσης και συμπαράστασης στον ιαπωνικό λαό.

«H βάρβαρη και άνανδρη δολοφονία του Σίνζο Άμπε συγκλονίζει όλο τον κόσμο», τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της. Στην ανάρτησή της στο Twitter, προσθέτει: «Ένας υπέροχος άνθρωπος, μεγάλος δημοκράτης και υπέρμαχος της πολυμερούς παγκόσμιας τάξης έφυγε από τη ζωή. Θρηνώ με την οικογένειά του, τους φίλους του και όλο τον λαό της Ιαπωνίας».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για «την αποτρόπαιη», όπως την χαρακτήρισε δολοφονία. Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Βαθιά λυπημένος για την αποτρόπαιη δολοφονία του Σίνζο ‘Αμπε, υπερασπιστή της δημοκρατίας και φίλου και συναδέλφου μου εδώ και πολλά χρόνια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τον Πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, και στον λαό της (χώρας) εταίρου του ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Το χέρι ενός εγκληματία έκοψε τη ζωή ενός εξαιρετικού πολιτικού που ηγήθηκε της ιαπωνικής κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και έκανε πολλά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας», έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τη του Άμπε, Άκι Άμπε. και η μητέρα Γιόκο Άμπε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε στο Twitter: «Η παγκόσμια ηγεσία του σε αχαρτογράφητες εποχές θα μείνει στη μνήμη πολλών. Οι σκέψεις μου είναι δίπλα στην οικογένειά του, τους φίλους του και τον ιαπωνικό λαό. Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται δίπλα σας σε αυτή τη σκοτεινή και θλιβερή στιγμή».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την έναρξη μιας τριμερούς συνάντησης με τους Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες ομολόγους του στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας 20 στο Μπαλί, έκανε λόγο για «έναν εξαιρετικό εταίρο και έναν ξεκάθαρα σπουδαίος ηγέτης», που έφερε τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας «σε νέα ύψη» κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Έκπληκτος και βαθιά θλιμμένος» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους Ιάπωνες φίλους μας. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες ώρες, στεκόμαστε κοντά στην Ιαπωνία», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε δήλωσε «σοκαρισμένος και λυπημένος». «Ήταν ένας μεγάλος φίλος και σύμμαχος της Αυστραλίας», έγραψε στο Twitter. «Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό της Ιαπωνίας. Θρηνούμε μαζί σας».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έκανε λόγο για έναν «ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας που αφιέρωσε τη ζωή του για να κάνει την Ιαπωνία και τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα