ΑΘΗΝΑ
07:00
|
06.05.2024
Με τις «ευλογίες» του Ντόναλντ Τραμπ, ο στενός συνεργάτης του υπαναχωρεί από την αρχική του άρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Μπάνον, εμφανίζεται πρόθυμος να καταθέσει στην επίλεκτη επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, υπαναχωρώντας από την προηγούμενη αρνητική στάση του, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το CBS News, σε επιστολή που έστειλε στον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών από το Μισισιπή που προεδρεύει της επιτροπής της Βουλής, Μπένι Τόμσον, ο δικηγόρος του Μπάνον αναφέρει ότι «οι περιστάσεις έχουν πλέον αλλάξει και ο κ. Μπάνον είναι πρόθυμος, και προτιμά, να καταθέσει στη δημόσια ακρόασή σας».

Ο Στιβ Μπάνον κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με όσα γνωρίζει για τα γεγονότα που οδήγησαν στα επεισόδια της 6ης Ιανο9υαρίου, αλλά μέχρι τώρα αρνιόταν να συμμορφωθεί, επικαλούμενος το «εκτελεστικό προνόμιο», μια νομική αρχή που προστατεύει πολλές επικοινωνίες του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Μπάνον πρόκειται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 18 Ιουλίου με δύο κατηγορίες για εγκληματική περιφρόνηση του Κογκρέσου επειδή προηγουμένως αρνήθηκε να καταθέσει.

Ωστόσο, την εποχή των ταραχών στο Καπιτώλιο, ο κ. Μπάνον δεν ήταν επίσημος σύμβουλος του προέδρου, κάτι που σύμφωνα με την επιτροπή σημαίνει ότι δεν ισχύει το εκτελεστικό προνόμιο.

Η κατάθεση του πρώην στενού συνεργάτη του Τραμπ, εάν προχωρήσει, θα μπορούσε να προσφέρει νέες γνώσεις για τον στενό κύκλο του πρώην προέδρου τις ώρες πριν και κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, απογοητευμένος από τις έως τώρα ακροάσεις της Επιτροπής που τις χαρακτηρίζει ως «μονόπλευρο κυνήγι μαγισσών», φέρεται σύμφωνα με το Associated Press, να υποστηρίζει την κατάθεση του στενού του συνεργάτη.

Σε μια επιστολή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, ο πρώην πρόεδρος αναφέρει ότι «παραιτείται από το εκτελεστικό προνόμιο για εσάς, το οποίο σας επιτρέπει να προχωρήσετε και να καταθέσετε με ειλικρίνεια και δίκαια».

Ωστόσο, οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες θα καταθέσει ο Στιβ Μπάνον δεν έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ρόμπερτ Κοστέλο, επιθυμεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής σε δημόσια ακρόαση, αλλά η τυπική διαδικασία μέχρι στιγμής είναι η ακρόαση πρώτα σε ιδιωτικές συνεντεύξεις. «Θέλουμε να λάβουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας και δεν μπορεί να γίνει αυτό δημοσίως» , δήλωσε στο CNN μέλος της Επιτροπής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα