ΑΘΗΝΑ
19:52
|
28.04.2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται έτοιμο να εγκρίνει, σήμερα, μια εξάμηνη παράταση στην ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω των τουρκικών συνόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται έτοιμο να συνεχίσει την κρίσιμη διασυνοριακή βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με διπλωμάτες, μετά από μέρες διαμάχης με τη Ρωσία για το ζήτημα.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ψηφίσει, σήμερα, επί του σχεδίου ψηφίσματος για εξάμηνη παράταση, που υποβλήθηκε από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία και απηχεί ρωσικό κείμενο.

«Θα υιοθετηθεί το σχέδιό μας με μια μικρή τροποποίηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

«Η Ρωσία επέβαλε αυτό που ήθελε: είτε το πέρασμα θα έκλεινε, ή η λειτουργία του θα παρατεινόταν για έξι μήνες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανθρώπους να πεθάνουν», ανέφερε ένας πρεσβευτής στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η επιχείρηση παράδοσης τροφίμων, φαρμάκων και απαραίτητων υλικών στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση περιοχή της Συρίας που ξεκίνησε το 2014 έληξε, τυπικά, την Κυριακή και χρειάζεται έγκριση του Συμβουλίου για να συνεχίσει καθώς δεν έχει την υποστήριξη των συριακών αρχών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξαν ότι έξι μήνες δεν είναι αρκετοί για να προγραμματίσουν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ομάδες βοήθειας, αλλά μια πρόταση για παράταση ενός έτους, η οποία υποστηρίχθηκε από 13 μέλη του συμβουλίου, αντιμετώπισε το Ρωσικό βέτο, την Παρασκευή.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η διασυνοριακή επιχείρηση βοήθειας του ΟΗΕ παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι θα πρέπει να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από το εσωτερικό της χώρας και υπέβαλε σχέδιο για παράταση έξι μηνών, το οποίο το συμβούλιο απέρριψε.

Η ανθρωπιστική επιχείρηση παραδίδονταν αρχικά μέσω Ιράκ, Ιορδανίας και δύο σημείων στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά η Ρωσία και η Κίνα μείωσαν σταδιακά τις παραδόσεις μόνο στο πέρασμα στο Bab al-Hawa στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Το τελευταίο ιρλανδο-νορβηγικό σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο φαίνεται να υπάρχει συμφωνία, προβλέπει ανανέωση τον Ιανουάριο του 2023 για άλλους έξι μήνες, με την επιφύλαξη της έγκρισης νέου ψηφίσματος. Απαιτεί επίσης ενημέρωση κάθε δύο μήνες για την εφαρμογή του συστήματος και ζητά να υποβληθεί ειδική έκθεση για τις ανθρωπιστικές ανάγκες της περιοχής περιοχή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα