ΑΘΗΝΑ
08:28
|
20.04.2024
Η NASA δημοσίευσε έγχρωμες εικόνες που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από τα βάθη του σύμπαντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη δημοσιοποίηση της πιο μακρινής, λεπτομερούς υπέρυθρης απεικόνισης του σύμπαντος μέχρι σήμερα, η NASA δημοσίευσε περισσότερες φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρώτη παρτίδα έγχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης, που χρειάστηκαν εβδομάδες για να αποδοθούν από ακατέργαστα δεδομένα τηλεσκοπίου, επιλέχθηκαν από τη NASA για να παρέχουν συναρπαστικές πρώιμες εικόνες από τις κύριες περιοχές έρευνας του Webb και μια προεπισκόπηση των επιστημονικών αποστολών που θα ακολουθήσουν.

Δύο εικόνες δίπλα-δίπλα δείχνουν παρατηρήσεις του νεφελώματος του Νοτίου Δακτυλίου σε κοντινό υπέρυθρο φως, στα αριστερά, και σε μέσο υπέρυθρο φως, στα δεξιά. Στην αριστερή εικόνα, ένας λευκός νάνος εμφανίζεται κάτω αριστερά από το φωτεινό, κεντρικό αστέρι, μερικώς κρυμμένο από μια ακίδα περίθλασης. Το ίδιο αστέρι εμφανίζεται –αλλά πιο φωτεινό, μεγαλύτερο και πιο κόκκινο– στην δεξιά εικόνα. Αυτός ο λευκός νάνος καλύπτεται από παχιά στρώματα σκόνης, που τον κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερος. 

Οι «Κοσμικοί Λόφοι» του νεφελώματος Καρίνα φαίνονται σε μια εικόνα που χωρίζεται οριζόντια με μια κυματοειδή γραμμή μεταξύ ενός νεφελώματος στο κάτω τμήμα και ενός σχετικά καθαρού άνω τμήματος. Διάστικτο και στα δύο τμήματα είναι ένα αστρικό πεδίο, που περιλαμβάνει αναρίθμητα αστέρια πολλών μεγεθών. 

Μια ομάδα πέντε γαλαξιών που φαίνονται κοντά ο ένας στον άλλον στον ουρανό: δύο στη μέση, ένας προς τα πάνω, ένας προς τα πάνω αριστερά και ένας προς τα κάτω φαίνονται σε μια σύνθεση δεδομένων κοντινού και μέσου υπέρυθρου φωτός.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του στις 25 Δεκεμβρίου του 2021. Οι δύο βασικοί στόχοι του είναι να τραβήξει φωτογραφίες από τα πρώτα αστέρια που έλαμψαν στο σύμπαν πριν από περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια και να διερευνήσει μακρινούς εν δυνάμει κατοικήσιμους πλανήτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Έρχονται τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης «Miss AI»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα