ΑΘΗΝΑ
00:55
|
02.05.2024
Το ποσό είναι το υψηλότερο που έχει διαταχθεί ποτέ σε μήνυση στην Ιαπωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο του Τόκιο διέταξε σήμερα τέσσερα πρώην στελέχη της επιχείρησης κοινής ωφέλειας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ο οποίος καταστράφηκε από το παλιρροιακό κύμα που έπληξε την περιοχή το 2011, να πληρώσουν 13 τρισεκατομμύρια γιεν (94 δισεκατομμύρια ευρώ) στην εταιρεία, καθιστώντας τους υπεύθυνους για την επακόλουθη πυρηνική καταστροφή. Το ποσό της αποζημίωσης είναι το υψηλότερο που έχει διαταχθεί ποτέ σε μήνυση στην Ιαπωνία.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power Company Holdings, Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, και τρία άλλα πρώην στελέχη απέτυχαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους να λάβουν τις μέγιστες προφυλάξεις ασφαλείας παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τους κινδύνους ενός σοβαρού ατυχήματος σε περίπτωση μεγάλου παλιρροιακού κύματος. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την καταστροφή εάν είχαν λάβει πιο σοβαρά υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και είχαν ενεργήσει νωρίτερα.

Στις 11 Μαρτίου 2011 σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επακόλουθο παλιρροιακό κύμα κατέστρεψαν βασικά συστήματα ψύξης στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi, προκαλώντας την τήξη των τριών αντιδραστήρων του. Αυτό προκάλεσε μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας στην περιοχή και εμποδίζοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω ραδιενεργού μόλυνσης.

Μια ομάδα 48 μετόχων της TEPCO κατέθεσε την αγωγή το 2012 απαιτώντας από τον Κατσουμάτα και τέσσερις άλλους – τον πρώην πρόεδρο της TEPCO Μασατάκα Σιμίζου, τους πρώην αντιπροέδρους Σακάε Μούτο και Ιτσίρο Τακεκούρο και ένα άλλο στέλεχος, τον Άκιο Κομόρι, να πληρώσουν 22 τρισεκατομμύρια γιεν (160 δισεκατομμύρια ευρώ) ως αποζημίωση στην εταιρεία.

Οι μέτοχοι υποστήριξαν ότι τα στελέχη είχαν αμελήσει να λάβουν υπόψη τις προβλέψεις των ειδικών για τσουνάμι και δεν κατάφεραν να λάβουν επαρκή μέτρα προφύλαξης αρκετά σύντομα.

Ο προεδρεύων δικαστής Γιοσιχίντε Ασακούρα δήλωσε ότι τα πρώην στελέχη της TEPCO «ουσιαστικά δεν είχαν επίγνωση της ασφάλειας και αίσθημα ευθύνης». Η απόφαση αναφέρει ότι η TEPCO θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την καταστροφή εάν είχε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες για να αποτρέψει την πλημμύρα των βασικών περιοχών του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένης της υδατοστεγής κατασκευής των κτιρίων του αντιδραστήρα της.

Ο δικαστής ανέφερε ότι και τα πέντε στελέχη ήταν υπεύθυνα, αλλά απάλλαξε τον Κομόρι από την υποχρέωση αποζημίωσης επειδή διορίστηκε στην εκτελεστική του θέση μόλις ένα χρόνο πριν από την καταστροφή και δεν θα μπορούσε να ενεργήσει ακόμη και αν είχε προσπαθήσει.

Η σημερινή απόφαση έρχεται σε αντίθεση με μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα που έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υπεύθυνη για την καταβολή αποζημίωσης που ζήτησαν χιλιάδες κάτοικοι της Φουκουσίμα για την απώλεια των θέσεων εργασίας, των μέσων διαβίωσης και των κοινοτήτων τους, υποστηρίζοντας ότι ένα τσουνάμι αυτού του μεγέθους δεν ήταν προβλέψιμο ακόμη και με την τελευταία διαθέσιμη τεχνογνωσία εκείνη την εποχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα