ΑΘΗΝΑ
23:02
|
08.02.2023
Γυναίκες επιβάτες «απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή με άλλο τρόπο δέχθηκαν επίθεση από οδηγούς» της εταιρείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το «λαμπρό άστρο» της Uber δέχεται απανωτά χτυπήματα. Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το «αθέμιτο πελατειακό λόμπινγκ» με πολιτικούς, αρχηγούς κρατών (βλ. αμετανόητο Μακρόν) και βαρόνους των μέσων ενημέρωσης, η εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου κατηγορείται με αγωγή από 550 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες για σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν από τους οδηγούς της ψηφιακής πλατφόρμας.

Η αγωγή περιλαμβάνει καταγγελίες γυναικών επιβατών που δηλώνουν ότι «απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή με άλλο τρόπο δέχθηκαν επίθεση από οδηγούς της Uber». Η υπόθεση κατατέθηκε χθες (13/7) στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο.

«Η σεξουαλική επίθεση είναι ένα φρικτό έγκλημα και λαμβάνουμε στα σοβαρά κάθε αναφορά», απάντησε εκπρόσωπος της Uber κληθείς να σχολιάσει τη δικαστική εξέλιξη από το BBC. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, γι’ αυτό η Uber έχει δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, έχει θεσπίσει πολιτικές με επίκεντρο τους επιζώντες και είναι πιο διαφανής σε ό,τι αφορά σε σοβαρά συμβάντα. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις εκκρεμείς αναφορές, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της δουλειάς μας», πρόσθεσε.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε από τους δικηγόρους της εταιρείας Slater Slater Schulman, αναφέρει ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις έγιναν σε «πολλές πολιτείες» των ΗΠΑ. Οι ίδιοι δικηγόροι διευκρίνισαν πως «διερευνώνται ενεργά» τουλάχιστον άλλες 150 πιθανές υποθέσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο της μαζικής αγωγής η Uber είχε υπόνοιες από το 2014 ότι κάποιοι οδηγοί της είχαν επιτεθεί σεξουαλικά σε βάρος γυναικών επιβατών της υπηρεσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία η εταιρεία έδινε προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας των πελατών». «Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια ασφαλή μετακίνηση προς το σπίτι, αλλά η ασφάλεια των επιβατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά της – η ανάπτυξή της ήταν σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», τόνισε στο BBC ο Άνταμ Σλέιτερ, ιδρυτικό στέλεχος της Slater Slater Schulman.

Τον περασμένο μήνα, η Uber δημοσίευσε τη δεύτερη «Έκθεση Ασφάλειας» για τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι υπήρξαν 998 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων 141 καταγγελιών για βιασμούς, το 2020. Στην έκθεση, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε λάβει συνολικά 3.824 καταγγελίες για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης μεταξύ 2019 και 2020. Η πρώτη αντίστοιχη έκθεση είχε εντοπίσει 5.981 αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις από το 2017 έως το 2018.

Οι πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης της Uber κυμαίνονται από «μη συναινετικό φιλί ενός μη σεξουαλικού μέρους του σώματος» έως «μη συναινετική σεξουαλική διείσδυση» ή βιασμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χωρίς τέλος η αύξηση των θυμάτων από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Ελεύθερος με αναστολή ο Πέτρος Φιλιππίδης

Βρήκαν συνδυασμό που αυξάνει τις πιθανότητες ψυχικών διαταραχών.

Οκταετή κάθειρξη στον Πέτρο Φιλιππίδη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα