ΑΘΗΝΑ
20:05
|
26.04.2024
Ο 35χρονος Σουέντι Μουρεκέζι φέρεται να συνελήφθη τον περασμένο μήνα στην υπό ρωσική κατάληψη Χερσώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «αιχμαλωσία» τρίτου Αμερικανού πολίτη από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν οι συγγενείς, οι φίλοι του αγνοούμενου αλλά και μια αμερικανική ΜΚΟ, η οποία ειδικεύεται στη διάσωση υπό κράτηση Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από τον περασμένο μήνα – Ιούνιο – είχε ανακοινώσει πως έχει γνώση των «ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών» πως αγνοείται ένας τρίτος Αμερικανός πολίτης που ταξίδεψε στην Ουκρανία προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό των δυνάμεων του Κιέβου.

Ο 35χρονος Σουέντι Μουρεκέζι με καταγωγή από τη Ρουάντα είναι βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και νυν επενδυτής κρυπτονομισμάτων. Φέρεται να συνελήφθη τον περασμένο μήνα στην υπό ρωσική κατάληψη Χερσώνα. Δημοσίευμα στο BBC, επικαλούμενο συγγενείς και φίλους του αγνοούμενου, αναφέρει ότι ο 35χρονος ψευδώς κατηγορείται ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω σχόλια για την τύχη του Μουρεκέζι «λόγω παραμέτρων απορρήτου».

Ο βρετανικός Guardian (Γκάρντιαν) γράφει ότι ο αγνοούμενος Αμερικανός ζούσε στη Μινεσότα και πέρασε οκτώ χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μέχρι το 2017, όταν άρχισε να επενδύει σε μετοχές και κρυπτονομίσματα. Φέρεται να ταξίδεψε στην Ουκρανία για να επωφεληθεί από τους πιο χαλαρούς κανονισμούς για το bitcoin της χώρας, και τελικά εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χερσώνα πριν από δύο χρόνια.

Ο αδελφός του, Σελέ Μουρεκέζι, είπε στην εφημερίδα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αδελφό του στις 7 Ιουλίου και του είπε πως κρατείται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, μαζί με άλλους δύο Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο 27χρονος Άντι Τάι Νοκχάι και ο 39χρονος Αλεξάντερ Ντρούεκε, Αμερικανοί πολίτες που άφησαν την Αλαμπάμα για να πολεμήσουν σε μονάδα εθελοντών στην Ουκρανία, αγνοούνται από τις αρχές του Ιουνίου. Οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις οικογένειές των δύο Αμερικανών σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και έχουν επικοινωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει τη σύλληψή τους.

«Ο Σουέντι χρησιμοποιείται ως πιόνι για προπαγανδιστικούς σκοπούς», δήλωσε ο Σελέ Μουρεκέζι εκφράζοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενη κακομεταχείριση του αδελφού επειδή είναι… μαύρος. Η αμερικανική ΜΚΟ Project Dynamo, η οποία ασχολείται με την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από επικίνδυνες καταστάσεις στο εξωτερικό, προειδοποιεί ότι ο 35χρονος Μουρεκέζι κινδυνεύει με την εσχάτη των ποινών στο Ντονιέτσκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα