ΑΘΗΝΑ
10:26
|
05.05.2024
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία, αλλά όχι συνεργασία που στοχεύει οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή και αναφέρω συγκεκριμένα το Ιράν».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν να αποστείλουν πρεσβευτή στην Τεχεράνη καθώς επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν γέφυρες με το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της χώρας, προσθέτοντας ότι το Άμπου Ντάμπι δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας συγκρουσιακής προσέγγισης στο Ιράν.

«Η συζήτησή μας συνεχίζεται… βρισκόμαστε στη διαδικασία αποστολής πρεσβευτή στην Τεχεράνη. Όλοι αυτοί οι τομείς ανοικοδόμησης γεφυρών βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ανουάρ Γκαργκάς στους δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν στο Παρίσι. Το Άμπου Ντάμπι εξακολουθεί να μοιράζεται τις ανησυχίες του για τις περιφερειακές δραστηριότητες του Ιράν, αλλά επιθυμεί να εργαστεί σκληρά για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, υπέγραψαν κοινή δέσμευση εχθές με στόχο την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Η δέσμευση ήρθε μια ημέρα αφότου ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν ισχύ έναντι του Ιράν ως ύστατο μέσο», καθώς οι προσπάθειες για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων έχουν σταματήσει.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναδυόμενη αντι-ιρανική συμμαχία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης, ο Γκαργκάς ανέφερε ότι ένα ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή είναι μια «θεωρητική» έννοια και ότι για το Άμπου Ντάμπι η αντιπαράθεση δεν αποτελεί επιλογή.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία, αλλά όχι συνεργασία που στοχεύει οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή και αναφέρω συγκεκριμένα το Ιράν», δήλωσε. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία ομάδα χωρών που βλέπει την αντιπαράθεση ως κατεύθυνση, ωστόσο έχουμε σοβαρά προβλήματα με την περιφερειακή πολιτική του Ιράν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επιδιώκουν να θέσουν τις βάσεις για μια συμμαχία ασφάλειας με αραβικά κράτη που θα συνδέει συστήματα αεράμυνας για την καταπολέμηση των ιρανικών επιθέσεων με drone και πυραύλους στη Μέση Ανατολή.

Ο διπλωματικός σύμβουλος ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε οτιδήποτε προστατεύει την χώρα από drones και πυραύλους, εφόσον δεν στοχεύει τρίτη χώρα. «Έχουμε ανοιχτά μάτια. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι, αν κάτι υπερασπίζεται τα ΗΑΕ και τους αμάχους τους, φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε αυτές τις ιδέες, αλλά όχι στην ιδέα να δημιουργήσουμε άξονες εναντίον αυτής ή εκείνης της χώρας», δήλωσε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να συνεργάζονται με το Ιράν το 2019 έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες. Ο υπουργός της χώρας για την κλιματική αλλαγή βρέθηκε στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα το Ιράν πρόκειται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα