ΑΘΗΝΑ
04:02
|
01.05.2024
«Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την χρήση φυσικού αερίου κατά 15% τους επόμενους μήνες για να διασφαλίσουν ότι η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία στο μπλοκ των 27 εθνών δεν θα διαταράξει θεμελιωδώς τις βιομηχανίες τον επόμενο χειμώνα.

Σε ένα σχέδιο που περιγράφηκε την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε η περίοδος μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου να διαρκέσει μεταξύ της 1ης Αυγούστου και του τέλους Μαρτίου 2023.

Ζήτησε επίσης την εξουσία επιβολής υποχρεωτικών μειώσεων σε ολόκληρο το μπλοκ σε περίπτωση συναγερμού σε επίπεδο ΕΕ «όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου ή εμφάνισης εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Η ανάγκη είναι μεγάλη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μερική σημαντική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε για ολική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη», δήλωσε, περιγράφοντας μια πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως «πιθανό σενάριο».

«Πρέπει να είμαστε προνοητικοί. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πιθανή πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου», πρόσθεσε. «Αυτό έχουμε δει στο παρελθόν».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν τα προτεινόμενα μέτρα σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την 26η Ιουλίου. Για να εγκριθούν, οι εθνικές πρωτεύουσες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραδώσουν τις εξουσίες τους επί της ενεργειακής πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα