ΑΘΗΝΑ
23:46
|
19.04.2024
Στο χωριό Βαρίν της Σλοβακίας, το τοπικό συμβούλιο αρνήθηκε να μετονομάσει πινακίδα προς τιμή του φασίστα ηγέτη Γιόσεφ Τίσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου στο χωριό Βαρίν της Σλοβακίας απέρριψαν αίτημα των εισαγγελέων να μετονομάσουν τη μοναδική πινακίδα της χώρας προς τιμή του φασίστα ηγέτη της Σλοβακίας εν καιρώ πολέμου, Μονσινιόρ Γιόζεφ Τίσο.

Το χωριό κοντά στην περιοχή Ζιλινα φέρει έναν δρόμο που ονομάζεται “Tisova”, προς τιμήν του συνεργάτη των Ναζί.

Μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος ψήφισε υπέρ της πρότασης, καθώς οι υπόλοιποι καταψήφισαν. Μετά αυτή την έκβαση, ενδέχεται η υπόθεση να οδηγηθεί στα δικαστήρια, ενώ το τοπικό συμβούλιο έχει την πρόθεση να θέσει δημοψήφισμα στους κατοίκους της περιοχής όσον αφορά το ζήτημα της αλλαγής ονομασίας του δρόμου.

Νωρίτερα φέτος, ακτιβιστές γκρέμισαν την πινακίδα του δρόμου, σε μια τελευταία πράξη μιας μακρόχρονης πολιτικής σύγκρουσης. Πέρυσι, μέλη του συμβουλίου κατηγορήθηκαν σύμφωνα με τους νόμους κατά του εξτρεμισμού της χώρας, αφού αρνήθηκαν να μετονομάσουν την οδό, αλλά οι κατηγορίες ακυρώθηκαν αργότερα από ειδικό εισαγγελέα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ χαιρετίζει τον Σλοβάκο Γιόζεφ Τίσο, υπό το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ

Ο Τίσο ηγήθηκε του κληροφασιστικού Σλοβακικού Κράτους, πελατείας της ναζιστικής Γερμανίας, μεταξύ 1939 και 1945. Συνελήφθη το 1945 και απαγχονίστηκε από τις αρχές της Τσεχοσλοβακίας ως εγκληματίας πολέμου το 1947. Ακόμα, όμως, τον τιμούν ως ήρωα η ακροδεξιά και ορισμένοι καθολικοί κληρικοί.

Υπό την κυριαρχία του, περίπου 70.000 από τους 90.000 Εβραίους που ζούσαν στην επικράτεια της Σλοβακίας – συμπεριλαμβανομένων και των 25 εβραϊκών οικογενειών του Βαρίν- απελάθηκαν και δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Η Σλοβακία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη εν καιρώ πολέμου που πλήρωσε τη ναζιστική Γερμανία για να πάρει τους Εβραίους πολίτες της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα