ΑΘΗΝΑ
04:51
|
24.04.2024
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν την έχει προειδοποιήσει σχετικά με το ταξίδι της στην Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, πως η επίσκεψη της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν «δεν είναι καλή ιδέα», η Πελόζι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν της έχει μιλήσει για το ταξίδι. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν, η Πελόζι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί.  «Ποτέ δεν με ακούτε καν να δηλώνω αν θα πάω στο Λονδίνο, γιατί είναι θέμα ασφάλειας», ανέφερε, ωστόσο σχολίασε ότι η ανησυχία του Πενταγώνου είναι ότι το Πεκίνο θα επιτεθεί στο αεροπλάνο της, αντί να το επιτρέψει να προσγειωθεί στην Ταϊπέι. 

«Νομίζω ότι αυτό που έλεγε ο πρόεδρος είναι ότι ίσως ο στρατός φοβόταν ότι το αεροπλάνο μας θα καταρριφθεί, ή κάτι τέτοιο, από τους Κινέζους», δήλωσε η Πελόζι. «Δεν ξέρω ακριβώς. Δεν το είδα. Δεν το άκουσα. Εσείς μου το λέτε και το άκουσα ανεπίσημα, αλλά δεν το άκουσα από τον πρόεδρο», πρόσθεσε.

Η Πελόζι φάνηκε επίσης να υποβαθμίζει την σημασία της επίσκεψης, τονίζοντας ότι, ενώ είναι σημαντικό να επιδειχθεί η επίσημη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, η θέση της δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως έκκληση για πλήρη ανεξαρτησία από το Πεκίνο.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε υποστήριξη στην Ταϊβάν», είπε. «Πιστεύω επίσης ότι έχουμε, κανείς από εμάς δεν έχει πει ποτέ ότι είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας όταν πρόκειται για την Ταϊβάν. Αυτή η απόφαση εναπόκειται στην Ταϊβάν».

Η επίσκεψη της Πελόζι, εάν πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ταϊβάν από το 1997, όταν ο τότε Πρόεδρος, Νιουτ Γκίνγκριτς έκανε το ταξίδι. Η Κίνα προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά της επίσκεψης της Πελόζι, δηλώνοντας πως θα λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα