ΑΘΗΝΑ
19:59
|
24.04.2024
Ακόμη μία ημέρα αγωνίας για τους κατοίκους της Ν. Λέσβου, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν την κατάσταση και το πύρινο μέτωπο να επεκτείνεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη νότια Λέσβο από χθες Σαββάτο στις 10 το πρωί.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο (23/7) στη Νότια Λέσβο, και έλαβε σύντομα μεγάλες διαστάσεις καθώς δεν κατέστη δυνατόν να οριοθετηθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει ο οικισμός των Βατερών και σπίτια και επιχειρήσεις να παραδοθούν στις φλόγες.

Νωρίτερα το μεσημέρι εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ο οικισμός της Βρίσας με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου και έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης (stonisi.gr, lesvosnews.net) οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν σημαντικά την κατάσταση διευκολύνοντας τις αναζωπυρώσεις, οι οποίες είναι διαρκείς, ενώ τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο ξέφυγε προς τα δυτικά και τμήμα της φωτιάς κατέβηκε μέχρι τον κεντρικό δρόμο και πλέον βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Βρίσα και Βατερά 

Κατά το δημοσίευμα του stonisi.gr έχουν ήδη ξεκινήσει οι ρίψεις νερού από δύο PZL που εδρεύουν στο νησί, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, ενώ επιχειρούν ακόμη 2 αεροσκάφη τύπου Canadair. Παράλληλα αναμένονται τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor καθώς και 20 πυροσβέστες και 5 οχήματα από την Αθήνα, μετά από αίτημα που υπέβαλε το Σάββατο η Πυροσβεστική της Λέσβου. 

Όπως μεταφέρει το lesvosnews.net, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και όλους τους αγρότες του νησιού να συνδράμουν με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για εγκατάλειψη των κατοίκων και έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα