ΑΘΗΝΑ
14:13
|
25.04.2024
Αργά ή γρήγορα θα φανεί εάν οι πρωταγωνιστές στην περιοχή θα επιλέξουν τον πολλαπλασιασμό των γεωτρήσεων ή των εστιών σύγκρουσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν μάσησε τα λόγια του το βράδυ της 25ης Ιουλίου ο ηγέτης της λιβανέζικης πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. 

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσης και στο φόντο της επιδεινούμενης οικονομικής και τραπεζικής κρίσης που πλήττει το λαό του Λιβάνου από το φθινόπωρο του 2019, ο Νασράλα απηύθυνε μία νέα, ξεκάθαρη προειδοποίηση στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Μέσω μίας τρίωρης συνέντευξης στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Μαγιαντίν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ ξεκαθάρισε, εν είδει τηλεσιγράφου, πως εάν ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν επιλυθούν οι θαλάσσιες διαφορές Λιβάνου και Ισραήλ σε διαφιλονικούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν εξασφαλιστούν τα ενεργειακά δικαιώματα του Λιβάνου, τότε η οργάνωσή του θα εξαπολύσει εναντίον του Ισραήλ σειρά επιθέσεων σε στεριά και θάλασσα.

Αφορμή για τη νέα προειδοποίηση του Χασάν Νασράλα έδωσαν οι προετοιμασίες για  γεωτρήσεις στην πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου που εγκατέστησε στο ισραηλινό κοίτασμα Καρίς (Κarish) η ελληνική εταιρία Energean στο πλαίσιο σχεδίων για έναρξη γεωτρήσεων από το Σεπτέμβρη και έπειτα.

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα «δεν είναι απλά ένα ελληνικό πλοίο» αλλά πλατφόρμα που βρίσκεται σε ιδιοκτησία Ισραηλινών που χρησιμοποιούν την ελληνική εταιρία» ώσπου αυτή συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται σε «επισφαλές μέρος». Τόνισε, δε, πως «όλα τα οικόπεδα είναι υπό απειλή και όχι μόνον το Καρίς», όπως επίσης «ισραηλινοί στόχοι» σε θάλασσα και στεριά οι οποίοι είναι εντός του βεληνεκούς «πυραύλων ακριβείας της αντίστασης».

Η ετοιμοπόλεμη Χεζμπολάχ

Δείχνοντας πως δεν αστειεύεται, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αναφέρθηκε στην σημαντική ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της οργάνωσής επαναλαμβάνοντας (όπως είχε κάνει σχετικά πρόσφατα) πως η οργάνωση διαθέτει εξελιγμένους πυραύλους ακριβείας που μπορεί να χτυπήσουν το κεντρικό Ισραήλ και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drone) που επιχειρούν τα τελευταία χρόνια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης δίχως να γίνουν αντιληπτά από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια, η στρατιωτική ενίσχυση της οργάνωσης σε συνδυασμό με το έμπειρο δυναμικό μαχητών που διαθέτει μετά την πολυετή εμπειρία τους στη Συρία αναδεικνύει τη σοβαρότητα της απειλής από τη μεριά της Χεζμπολάχ έναντι του Ισραήλ, το οποίο δείχνει να είναι το μόνο κράτος που προχωρά ακάθεκτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε αντίθεση με τους περιφερειακούς εταίρους του, όπως είναι (περισσότερο) η Ελλάδα και (λιγότερο) η Κύπρος.

Παρά τα προβλήματα, οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ είναι δεδομένες και ξανανοίγουν την κουβέντα για νέους ενεργειακούς σχεδιασμούς τόσο σε επίπεδο γεωτρήσεων όσο και σε επίπεδο κατασκευής νέων δικτύων αγωγών, χώρων αποθήκευσης και υγροποίησης φυσικού αερίου ή διύλισης πετρελαίου. Αυτή την περίοδο ακόμη και τα ανεξερεύνητα οικόπεδα της Κύπρου φαντάζουν ως μία πιθανώς «καλή επιχειρηματική» ευκαιρία με προοπτική «καλού κέρδους» παρά τις απειλές ανάφλεξης.

Άρωμα αερίου στην Αφροδίτη της Κύπρου

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου.

«Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί περαιτέρω από το ρωσικό φυσικό αέριο ενισχύει τη στρατηγική σημασία των ερευνών για κοιτάσματα στην Κύπρο» είπε η υπουργός προσθέτοντας με νόημα: «Η Ευρώπη είναι ένας καλός εν δυνάμει πελάτης για το κυπριακό φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ έχει διαβεβαιώσει ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει καύσιμο-γέφυρα μέχρι το 2049 ως μέρος της πράσινης μετάβασης, οπότε οι εταιρείες μπορούν σήμερα να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια».

Η Πηλείδου έκανε τις δηλώσεις στη βάση της άδειας γεώτρησης που έχει ήδη εξασφαλίσει η αμερικανική πολυεθνική εταιρία ενέργειας Chevron, μαζί με τη Shell και την ισραηλινή Newmed Energy, στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και ενόψει του σχεδίου και άλλης γεώτρησης στις αρχές του 2023. To κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτιμάται ότι περιέχει 4,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα Λεβιάθαν στις ακτές του Ισραήλ, το οποίο συνεκμεταλλεύονται οι εταιρίες Chevron και NewMed.

Ως το τέλος του 2022, η Chevron αναμένεται να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ αντιμετωπίζοντας το 2027 σαν μία «ρεαλιστική ημερομηνία» για την παραγωγή φυσικού αερίου.

Τι ζητάει η Χεζμπολάχ

Μπροστά σε αυτούς τους σχεδιασμούς και ενόψει των προγραμματισμένων για τον Σεπτέμβριο γεωτρήσεων της Energean στο κοίτασμα Karish μέρος του οποίου «ακουμπάει» σε περιοχή που διεκδικεί o Λίβανος, καταλαβαίνει κανείς πως αυτό που ζητά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ μόνο παράλογο δεν είναι.

Τι ζητάει o ηγέτης της Χεζμπολάχ; Αυτό που θέλει και η κυβέρνηση του Λιβάνου αλλά δεν μπορεί να διεκδικήσει ανοικτά, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν κάθε λογής συμφωνίες στο πλαίσιο του δαιδαλώδους μετεμφυλιακού πολιτικού συστήματος που συγκροτήθηκε στη χώρα: Να αρθεί το άτυπο αμερικανικό εμπάργκο για λιβανέζικες γεωτρήσεις, να επέλθει μία δίκαιη συμφωνία ώστε να τερματιστεί η διαφορά με το Ισραήλ και να μπορέσει ο Λίβανος να αδειοδοτήσει την έναρξη γεωτρήσεων στη δική του ΑΟΖ. Με την προοπτική, βεβαίως, της παραγωγής ενέργειας σε μία μικρή χώρα, της οποίας η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και τρεις ώρες ηλεκτρικού ρεύματος τη μέρα…

Σκληρό παζάρι μέσω Ουάσιγκτον

Τα λογικά επιχειρήματα του Χασάν Νασράλα εντάσσονται βεβαίως στο άτυπο παζάρι Ισραήλ-Λιβάνου που συνεχίζεται, από την αρχή του 2022, με τις ΗΠΑ και τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Έιμος Χοκστάιν σε ρόλο «μεσολαβητή» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στις 29 Ιουνίου το αμερικανικό Axios είχε κατ’ αποκλειστικότητα μεταδώσει την πληροφορία πως είναι εφικτή μία συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ υπό ορισμένες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Lebanon's caretaker Energy Minister Walid Fayad (right) meets with U.S. senior adviser for Energy Security Amos Hochstein in Beirut on June 13. Photo: Anwar Amro/AFP via Getty Images

Σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων ή προσχηματικών κωλυμάτων ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έχει ήδη «αντιπρόταση»:

Εάν οι πολυεθνικές ενέργειας δυτικών χωρών διστάζουν να βάλουν μπρος τις μηχανές γεώτρησης στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, τότε μπορεί να αναλάβουν την αποστολή ιρανικές εταιρίες ενέργειας…

Πέρσι μία παρόμοια δήλωση του Νασράλα για ανεφοδιασμό του Λιβάνου με ιρανικό φθηνό πετρέλαιο είχε αναγκάσει τις ΗΠΑ να κάνουν «γαργάρα» το λεγόμενο «νόμο του Καίσαρα»  που επιχειρεί τον περαιτέρω οικονομικό και εμπορικό «στραγγαλισμό» της Συρίας με αποτέλεσμα να επιτρέψουν στο Λίβανο την εισαγωγή αιγυπτιακού (ορισμένοι λένε και ισραηλινού…) φυσικού αερίου μέσω Ιορδανίας και Συρίας παρά τις αμερικανικές κυρώσεις…

Η τελευταία προειδοποίηση του Χασάν Νασράλα ενδεχομένως να προκαλέσει παρόμοια αντανακλαστικά από τις ΗΠΑ και τους εκεί συμμάχους τους  (Ισραήλ, Αίγυπτος) ή σε περίπτωση που τα παζάρια καταστούν αδιέξοδα (για μία σειρά λόγους) να πάρουν μπροστά οι μηχανές του πολέμου… Πράγμα, που επί του παρόντος, δεν φαίνεται να συμφέρει ούτε τις ΗΠΑ, ούτε κάποιους από τους συμμάχους τους. Ο Χασάν Νασράλα στη συνέντευξή του χτες στο Μαγιαντίν εκτίμησε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που μετέβη στα μέσα του μήνα σε Ισραήλ, κατεχόμενη Παλαιστίνη και Σαουδική Αραβία, είχε (μεταξύ άλλων…) στο μυαλό του «τα πετρέλαια» και το «φυσικό αέριο» που χρειάζεται η ΕΕ για να σταθεί στα πόδια της σε περίπτωση ανακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αργά ή γρήγορα θα φανεί εάν οι πρωταγωνιστές στην περιοχή θα επιλέξουν την περίπτωση του πολλαπλασιασμού των γεωτρήσεων ή του πολλαπλασιασμού των εστιών επικίνδυνης ανάφλεξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία σειρά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα