ΑΘΗΝΑ
20:53
|
09.05.2024
Το κρατικό Ινστιτούτο Διατήρησης της Φύσης κατέταξε τα προσφιλή ζώα στη συγκεκριμένη κατηγορία επικαλούμενο τον αριθμό των πτηνών και θηλαστικών που κυνηγούν και σκοτώνουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ακαδημία Επιστημών της Πολωνίας ταξινόμησε τις οικόσιτες γάτες ως εξωγενές είδος «εισβολέα», επικαλούμενη τη ζημιά που προκαλούν στα πουλιά και σε άλλα άγρια ζώα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από γατόφιλους Πολωνούς. Ως είδη «εισβολείς» ορίζονται τα είδη χλωρίδας ή πανίδας που εισέρχονται σε βιότοπους καταπνίγοντας τα γηγενή είδη, βλάπτοντας έτσι την βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων.

Ο Wojciech Solarz, βιολόγος στην κρατική Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, δεν ήταν προετοιμασμένος για την αποδοκιμασία του κοινού όταν κατέταξε το είδος Felis catus, το επιστημονικό όνομα για την κοινή οικόσιτη γάτα, σε μια εθνική βάση δεδομένων που διευθύνεται από το Ινστιτούτο Διατήρησης της Φύσης της ακαδημίας. «Η βάση δεδομένων είχε ήδη καταχωρημένα άλλα 1.786 είδη χωρίς αντιρρήσεις», δήλωσε.

Το εξωγενές είδος ‘εισβολέας’ υπ’ αριθμόν 1.787, ωστόσο, είναι ένα πλάσμα τόσο αγαπημένο που συχνά τιμάται στα νεκροταφεία της Πολωνίας που προορίζονται για γάτες και σκύλους.

Τα κριτήρια για την συμπερίληψη της γάτας μεταξύ των εξωγενών ειδών ‘εισβολέων’ «πληρούνται 100%», ανέφερε ο Solarz περιγράφοντας την αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση γύρω από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των οικόσιτων γατών στη βιοποικιλότητα, δεδομένου του αριθμού των πτηνών και των θηλαστικών που κυνηγούν και σκοτώνουν.

Σε τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε από τον ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TVN, ο βιολόγος αντιμετώπισε την περασμένη εβδομάδα μια κτηνίατρο που αμφισβήτησε το συμπέρασμά του σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι γάτες για την άγρια ζωή.

Η Dorota Suminska, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο «Η χαρούμενη γάτα», επεσήμανε άλλες αιτίες συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των προσόψεων αστικών κτιρίων που μπορούν να σκοτώσουν τα πουλιά κατά την πτήση.

«Ρωτήστε αν ο άνθρωπος βρίσκεται στον κατάλογο των μη εξωγενών ειδών ‘εισβολέων’», τόνισε η Suminska, χαρακτηρίζοντας τις… κατηγορίες για τις γάτες άδικες και υπερβολικές.

Ο Solarz δήλωσε ότι ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την καταχώρηση δημιούργησαν στο κοινό μια ψευδή εντύπωση ότι το ινστιτούτο ζητούσε οι γάτες να υποβληθούν σε ευθανασία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ινστιτούτο Διατήρησης της Φύσης δημοσίευσε μια ανάρτηση στον ιστότοπό του αναφέροντας την ‘διαμάχη’ και επιδιώκοντας να διευκρινίσει την θέση του. Το ινστιτούτο τόνισε ότι είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε σκληρότητα προς τα ζώα», και υποστήριξε ότι η ταξινόμηση είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των γατών ως «εξωγενείς», το ινστιτούτο σημείωσε ότι το Felis catus εξημερώθηκε πιθανώς πριν από περίπου 10.000 χρόνια στο λίκνο των μεγάλων πολιτισμών της αρχαίας Μέσης Ανατολής, καθιστώντας το είδος ξένο προς την Ευρώπη από αυστηρά επιστημονική άποψη.

Το ινστιτούτο τόνισε επίσης ότι το μόνο που συνιστά είναι οι ιδιοκτήτες γατών να περιορίσουν το χρόνο που περνούν τα κατοικίδια ζώα τους σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής των πουλιών.

«Έχω ένα σκυλί, αλλά δεν έχω τίποτα εναντίον των γατών», δήλωσε ο Solarz.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Έρευνα για τη Δημοκρατία: Τα προβλήματα και ο καλύτερος Πρωθυπουργός από το 1974 έως σήμερα

Ο Μιλέι ξεκινά τη σταυροφορία κατά του σοσιαλισμού από την Ισπανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα