ΑΘΗΝΑ
16:22
|
07.05.2024
Στην Καστίλια-Λεόν, ο υπεύθυνος τοπικός υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε ευθέως τους οικολόγους και τις ακραίες πρακτικές τους ως ηθικούς αυτουργούς για τις πυρκαγιές!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ισπανία φλέγεται απ’ άκρου εις άκρον με την Καστίλια-Λεόν, την Τενερίφη και τη Γαλίθια να βλέπουν να απανθρακώνονται τεράστιες εκτάσεις. Η συνήθης αιτιολογία που προβάλλουν οι αρχές σε όλον τον κόσμο για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία, τις παραλείψεις, την “τσιμεντοποίηση” κaι “υπερεκμετάλλευση” (είτε για αγροτικές καλλιέργειες, είτε για τη μετατροπή των δασών σε τροποποιημένα τουριστικά θέρετρα, με πρόσχημα την οικολογική μέριμνα), είναι σε γενικές γραμμές μία “αφηρημένη” και ποτέ λογικά ορισμένη “κλιματική αλλαγή” ή οι γνωστοί-άγνωστοι “εμπρηστές”.

Στην περίπτωση της Ισπανίας όμως, η προσπάθεια των δεξιών κατά κανόνα περιφερειακών κυβερνήσεων του ομόσπονδου κράτους να μη λογοδοτήσει για την αδιαφορία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στην Καστίλια-Λεόν, ο υπεύθυνος τοπικός υπουργός Περιβάλλοντος, Χουάν Κάρλος Σουάρεθ Κινιόνες κατηγόρησε ευθέως τους οικολόγους και τις ακραίες πρακτικές τους για τη διατήρηση των δασών ως ηθικούς αυτουργούς για τις πυρκαγιές!

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό SER, ο Σουάρεθ Κινιόνες, που κρατεί το ίδιο χαρτοφυλάκιο από το 2015, υποστήριξε ότι πέρα από την “ακραία κλιματική ανωμαλία”, για τις καταστροφικότερες πυρκαγίες στην ιστορία της περιοχής ευθύνη φέρουν οι λιγότερες δασικές εργασίες, η αλλαγή χρήσης του εδάφους και η μείωση των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και κυρίως “ορσμένες νέες μόδες των οικολόγων για τον καθαρισμό των παρόχθιων περιοχών στα ποτάμια που εμποδίζουν τον καθαρισμό των βουνών”. Κοντολογίς, δεν είναι η ολιγωρία της Πολιτείας, δεν είναι το γεγονός ότι μαζί με τους ακροδεξιούς του Vox, συμμάχους της στην τοπική κυβέρνηση επί έναν χρόνο αρνούνταν να ψηφίσουν το οικολογικό νομοσχέδιο. Απεναντίας, το φταίξιμο βαραίνει τους οικολόγους και την υπερδραστηριότητά τους. Μολονότι οι ίδιοι οι δασοπυροσβέστες της Θαμόρα και της Σιέρα ντε Κουλέβρα κατηγορούν την Περιφέρεια για το αντιπυρικό σχέδιό της, για το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ευθύνονται οι οικολόγοι που μέσα στον ζήλο τους δεν αφήνουν χώρο και ευκαιρία στις δημόσιες υπηρεσίες να καθαρίσουν τα βουνά, αφαιρώντας καύσιμη ύλη που ζωπυρώνεται και συντηρεί τις πυρκαγιές!

Οι παράδοξες, για να μην πούμε εξωφρενικές τούτες δηλώσεις, δεν έμειναν αναπάντητες και ακαυστηρίαστες από τους οικολόγους, που κατήγγειλαν όσα εκστόμισε ο Σουάρεθ Κινιόνες, αλλά κι από την αντιπολίτευση που ζήτησε την παραίτησή του. Όπως σχολιάζουν πολλοί στη χώρα, χρειάζεται περισσό θράσος να ασκείς για 35 χρόνια την διοίκηση της Περιφέρειας (ως Λαϊκό Κόμμα) και να επιρρίπτεις την ευθύνη σε άλλους για την προστασία των δασών της, που αποτελούν και τον ειδικό πλούτο και καμάρι της Καστίλια-Λεόν. Οι μεγάλες καταστροφές στο οικοσύστημα της Σιέρα ντε Κουλέβρα, όπου απανθρακώθηκαν πάνω από 25.000 εκτάρια, αλλά και οι αστήρικτες καταγγελίες κινητοποίησαν και τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης, που διέταξε έρευνα και για τις δύο τούτες περιπτώσεις.

Πυξίδα στην απόφαση της δικαιοσύνης απετέλεσε άλλωστε και η αντίδραση της κοινής γνώμης στην ολιγωρία και την χρόνια αδιαφορία του περιφερειακού μηχανισμού για την προστασία της Σιέρα ντε Κουλέβρα. Μία αντίδραση που καταγράφηκε στις έντονες αποδοκιμασίες κατά του περιφερειάρχη Αλφόνσο Φερνάνδεθ Μανιουέκο και στα χειροκροτήματα στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κατά τις αντίστοιχες επισκέψεις τους στις πληγείσες περιοχές. Άλλωστε και η δημόσια εικόνα που παρουσίασαν οι δύο πολιτικοί ήταν διαμετρικά αντίθετη: πιο ανθρώπινη του Σάντσεθ, που πλησίασε το πλήθος και μίλησε μαζί του, ενώ ο Μανιουέκο τήρησε τις επίσημες αποστάσεις και αποδοκιμάσθηκε με τους δορυφόρους της συνοδείας του όταν αποχωρούσε. Μάλιστα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με καυστικά σχόλια για την περιβολή του Μανιουέκο ντυμένου για σαφάρι και του ακροδεξιούμ αντιπεριφερειάρχη Γκαρθία-Γαλιάρδο με στολή “ιππικού”, ενώ παράλληλα υπενθύμιζαν παλαιότερες δηλώσεις του Κινιόνες ότι “είναι παράλογο να διατηρούμε την πυροπροστασία όλον τον χρόνο”.

Η προστασία των παρθένων δασών της περιοχής δεν αποτελεί μάλλον προτεραιότητα της τοπικής κυβέρνησης, όπως καταγγέλουν και οι τοπικές πυροσβεστικές αρχές, που υπογραμμίζουν πως τον χειμώνα δεν υπήρξε καμία μέριμνα για να καθαρισθούν τα δάση. Η πυροπροστασία δεν γίνεται ευκαιριακά, λίγο πριν την έναρξη του θέρους. Ή νωρίτερα, ένεκα της κλιματικής αλλαγής, που έχει μετατοπίσει την άνοδο της θερμοκρασίας και τον κίνδυνο ανάφλεξης. Οι σχετικές εργασίες πρέπει να ξεκινούν τον χειμώνα, υπενθυμίζουν οι δασοπυροσβέστες, διαψεύδοντας την άποψη του Κινιόνες. Αλλά και η εμφανής έλλειψη μέτρων δασοπυρόσβεσης και δυνάμεων απέδειξαν την αδιαφορία της τοπικής κυβέρνησης και εκτόξευσαν την αγανάκτηση του κόσμου, που βλέπει την περιοχή του από “εγκαταλελειμμένη Ισπανία” (Espana vaciada) να μετατρέπεται πλέον και σε “απανθρακωμένη Ισπανία (Espana calcinada).

Bέβαια η ακροδεξιά όπως πάντα έχει τις καλύτερες λύσεις: Ο Γκαρθία-Γαλιάρδο, αφού έπλεξε το εγκώμιο των τοπικών αρχόντων του Vox για τη “συμβολή” τους στην αποτροπή του να καεί ολοσχερώς η Σιέρα ντε λα Κουλέβρα, ανακοίνωσε δύο πραγματικά ριζοσπαστικά μέτρα: να διεξαχθούν συναυλίες ενίσχυσης και να επιστρατευθούν οι άνεργοι για να καθαρίζουν τα δάση! Όχι αγορές μέσων, προσλήψεις ανθρώπων (πολλοί από τους δασοπυροσβέστες είναι εποχικοί), εκπαίδευση και ετοιμότητα προσωπικού, ανάπτυξη μηχανισμών. Αλλά,ο λαός να πληρώνει για να βρεθούν χρήματα, που ουδείς γνωρίζει εάν θα διατεθούν και πώς και από την άλλη, η παλιά καλή ναζιστική πρακτική της καταναγκαστικής, κοινωνικής, εργασίας. Ή όπως πρότεινε η περιφερειάρχης της Μαδρίτης Ισάβελ Αγιούσο, περισσότερη αστυνόμευση, με την αστυνομία να περιπολεί στα δάση…

Η Καστίλια-Λεόν δεν είναι βέβαια η μόνη που πρωτοπορεί στην προσπάθεια να αποσεισθούν οι ευθύνες για τις πυρκαγιές από τις τοπικές (δεξιές) κυβερνήσεις, Και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο (που τυγχάνει και περιφερειάρχης της πολύπαθης από τις πυρκαγιές Γαλικίας) επιστράτευσε, πάλι χωρίς στοιχεία, το επιχείρημα των εμπρηστών, για να δικαιολογήσει τις μειονεξίες των δεξιών πολιτικών. Όπως και το 2017, όταν κατακάηκε η Γαλικία, έτσι και σήμερα ο Φεϊχόο απέδωσε τα πάντα στο χέρι των πρακτόρων της “τρομοκρατίας των εμπρησμών”, όπως είχε διατρανώσει και το 2017, που απειλεί την τάξη και την ασφάλεια. Και από κοντά, επανέλαβε τη δοκιμασμένη επιτυχία της επίκλησης της “κλιματικής αλλαγής” ως απόλυτης υπευθύνου για τις πυρκαγιές.

Βέβαια, ο “πρώτος διδάξας” στην αλλαγή πορείας Φεϊχόο, το 2006 δεν δεχόταν τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής – τότε όμως βρισκόταν στην αντιπολίτευση στη Γαλικία. Η άρνηση της κλιματικής αλλαγής αντίθετα αποτελεί τον βασικό ιδεολογικό πυρήνα της Αγιούσο και του Vox στη Μαδρίτη. Η περιφεριάρχης-ζηλωτής του Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνει και επ’ αυτού ότι περιφρονεί κάθε επιστημονικό δεδομένο.

Στις 14 Ιουνίου, στο πρώτο κύμα πρωτοφανούς καύσωνα, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Πέδρο Μουνιόθ Αβρίνες δήλωνε κυνικά: “το ότι κάνει ζέστη τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο είναι απολύτως φυσιολογικό” – όπως και το να πεθαίνουν άνθρωποι και εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Μαδρίτης κάτω από το λιοπύρι είναι επίσης φυσιολογικό…

Ο δε τοπικός υπουργός Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη Ενρίκε Λόπεθ, για να πλήξει την κυβέρνηση, στις 20 Ιουλίου διάνθισε λίγο το γνωστό τροπάρι, δηλώνοντας: “Το να λες ότι η κλιματική αλλαγή σκοτώνει δεν είναι αντάξιο ενός πρωθυπουργού. Αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν από τις φλόγες μιας πυρκαγιάς”. Η προέλευση της πυρκαγιάς, ξέρουμε όλοι από τον Φεϊχόο ότι οφείλεται πάντα σε χέρι “τρομοκράτη-εμπρηστή”.

Η Αγιούσο κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει πως βλέπει συγκεκριμένα λόμπι πίσω από την εφεύρεση” της κλιματικής αλλαγής.

Τον περασμένο Ιούνιο, επιπλέον, η περιφερειακή κυβέρνηση της Αγιούσο αποφάσισε να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, επικαλούμενη τριάντα σημεία και έννοιες, που κατ’ αυτήν είναι ύποπτα για “ιδεολογική κατήχηση κι εκμαυλισμό”. Ανάμεσα στις ύποπτες έννοιες αυτές, πέρα από τα εδάφια της Ιστορίας που αναφέρονται και στη θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα, περιλαμβάνεται και αυτή που κατονομάζει την “κλιματική κρίση”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα