ΑΘΗΝΑ
08:02
|
04.05.2024
Το σχόλιο έρχεται μετά την διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεκκίνηση της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκοσμίων δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι παραμένει «αισιόδοξο» για μια πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε πρόταση με στόχο έναν συμβιβασμό στις συνομιλίες που σταμάτησαν από τον Μάρτιο.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα μας οδηγήσει σε ένα λογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το σχόλιο έρχεται αφού ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονιστής των πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, Ζοζέπ Μπορέλ, υπέβαλε την περασμένη Τρίτη ένα νέο σχέδιο κειμένου και προέτρεψε τις διάφορες πλευρές των διαπραγματεύσεων να το αποδεχθούν ή να «διακινδυνεύσουν μια επικίνδυνη πυρηνική κρίση».

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι το προσχέδιο του κειμένου περιλαμβάνει «συμβιβασμούς που κερδήθηκαν με κόπο από όλες τις πλευρές» και «εξετάζει, με ακριβείς λεπτομέρειες, την άρση των κυρώσεων καθώς και τα πυρηνικά βήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση» του συμφώνου του 2015.

«Η ιρανική πλευρά εξέτασε προσεκτικά το κείμενο και παρουσίασε τις απόψεις της», ανέφερε ο Καναάνι. «Είναι πιθανό ότι στο εγγύς μέλλον μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «Πιθανότατα θα δούμε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων», ωστόσο σημείωσε ότι «εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από την προθυμία της άλλης πλευράς, ειδικά της αμερικανικής πλευράς». Η Ουάσινγκτον «πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη για μια λογική και διαρκή συμφωνία», δήλωσε ο Κανάνι.

Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 για την αποκατάσταση της συμφωνίας, αλλά έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο εν μέσω διαφορών μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον σε διάφορα ζητήματα.

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν έμμεσα μέσω του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία και να άρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν με το σκεπτικό ότι η Τεχεράνη θα επέστρεφε στις πυρηνικές της δεσμεύσεις.

Το Κατάρ φιλοξένησε έμμεσες συνομιλίες στα τέλη Ιουνίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν σε μια προσπάθεια να επανέλθει η διαδικασία της Βιέννης στο σωστό δρόμο, αλλά αυτές οι συζητήσεις διαλύθηκαν μετά από δύο ημέρες χωρίς καμία σημαντική εξέλιξη.

Η συμφωνία του 2015 έδωσε στο Ιράν ανακούφιση από τις κυρώσεις με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πηρυνικό του πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο, μια επίτευξη που η χώρα έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Όμως, η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον ώθησαν το Ιράν να αρχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα