ΑΘΗΝΑ
09:12
|
20.04.2024
«Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα παραμείνει αδρανής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κινεζικές αρχές θα λάβουν ουσιαστικά μέτρα σε περίπτωση που η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

«Εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, θα πρόκειται για μια κατάφωρη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Κίνας… που θα οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπως αναφέρει το TASS. «Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα παραμείνει αδρανής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή και θα επιφέρει πλήγμα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. «Η Κίνα θα λάβει σίγουρα αποφασιστικά και αποτελεσματικά αντίμετρα», διευκρίνισε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του, την περασμένη Πέμπτη με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε να μην αναμειχθεί η Πελόζι στις συναλλαγές του Πεκίνου με την Ταϊβάν. «Αυτοί που παίζουν με την φωτιά στο τέλος θα αφανιστούν από αυτήν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times και το Politico ανέφεραν ότι η Πελόζι, η τρίτη τη τάξει αξιωματούχος στην ιεραρχία των ΗΠΑ, σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ταϊβάν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σχεδίαζε να το κάνει νωρίτερα τον Απρίλιο, αλλά φέρεται να μην πήγε λόγω του COVID-19. Αν το ταξίδι πραγματοποιηθεί τελικά, θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Χθες, Κυριακή, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πελόζι αναχώρησε για την Ασία προκειμένου να επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η πολιτικός αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν σκόπευε να επισκεφθεί την Ταϊπέι κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα