ΑΘΗΝΑ
19:00
|
04.05.2024
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η πώληση «θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε χθες την πώληση όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ίδια ημέρα που ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την δίμηνη παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 300 καθοδηγούμενων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων PATRIOT και σχετικού εξοπλισμού έναντι 3,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,99 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η πώληση «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και τους στόχους εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια μιας χώρας εταίρου που αποτελεί δύναμη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου στην περιοχή του Κόλπου».

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές αναπληρώνοντας το φθίνον απόθεμα πυραύλων PATRIOT GEM-T. Αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση των συνόρων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των επίμονων διασυνοριακών επιθέσεων των Χούθι [Ansar Allah] με μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα και βαλλιστικούς πυραύλους σε μη στρατιωτικές τοποθεσίες και κρίσιμες υποδομές στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.

Ξεχωριστά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης την πώληση πυραύλων Τερματικού Συστήματος Άμυνας Περιοχής Μεγάλου Υψομέτρου (THAAD) και σχετικού εξοπλισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έναντι 2,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η πώληση «θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός σημαντικού περιφερειακού εταίρου. Τα ΗΑΕ είναι ένας ζωτικός εταίρος των ΗΠΑ για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι «Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα των ΗΑΕ να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή και να μειώσουν την εξάρτηση από τις δυνάμεις των ΗΠΑ».

Έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες από τότε που ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο χωρών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι δεσμοί με τις ΗΠΑ μετά από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την δολοφονία του Κασόγκι ο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία να καταστήσει την Σαουδική Αραβία «κράτος-παρία». Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, «συμπεριλαμβανομένων των σχετικών πωλήσεων όπλων». Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση πουλάει πυροβολικό στο Ριάντ, για αμυντικούς λόγους όπως ισχυρίζεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα