ΑΘΗΝΑ
09:57
|
23.04.2024
H πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην κινεζική στρατιωτική απειλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα η πρόεδρος του νησιού, Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών στην περιοχή, αντιδρώντας στην άφιξη στην Ταϊπέι, χθες το απόγευμα, της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η πρόεδρος της χώρας, μέσα στο κλίμα επικίνδυνης όξυνσης που προκάλεσε η επίσκεψη της Πελόζι στην περιοχή.

Η αρχηγός του νησιωτικού κράτους ευχαρίστησε επίσης την Αμερικανίδα αξιωματούχο για την έμπρακτη και ένθερμη υποστήριξή της στην Ταϊβάν, «σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Σήμερα, η αντιπροσωπεία μας… βρίσκεται στην Ταϊβάν για να καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη δέσμευσή μας προς τη χώρα και είμαστε περήφανοι για τη διαρκή φιλία μας», ανέφερε η Πελόζι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στη συνάντησή της με την Τσάι Ινγκ-γουέν στο προεδρικό γραφείο, η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων χαρακτήρισε την Ταϊβάν «έμπνευση για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία», λέγοντας: «Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας. Η απόφαση της Αμερικής να διατηρήσει τη δημοκρατία εδώ στην Ταϊβάν παραμένει ακλόνητη».

Το Πεκίνο από την πλευρά του, προφανώς διαφωνώντας με την άποψη της κ. Πελόζι για τη δημοκρατία, έκανε λόγο για προκλήσεις των ΗΠΑ που κλιμακώνουν την ένταση στα Στενά της Ταϊβάν και ανακοίνωσε εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αντέδρασε, λέγοντας ότι οι κινεζικές ασκήσεις απειλούν λιμάνια και αστικές ζώνες κλειδιά στο νησί και υπονομεύουν μονομερώς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια, προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί η άμυνα της χώρας και θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Στην Ουρουγουάη η Σακελλαροπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα