ΑΘΗΝΑ
16:50
|
25.04.2024
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν έκτακτη φορολόγηση στις εταιρείες, προειδοποιώντας για παγκόσμια κοινωνική αναταραχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε περαιτέρω φορολόγηση των παγκόσμιων κολοσσών της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «απληστία» και «ανήθικη» εκμετάλλευση της ενεργειακής κρίσης.

Συνολικά οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας – η Exxon, η Chevron, η Shell και η TotalEnergies – δήλωσαν το τελευταίο τρίμηνο κέρδη σχεδόν 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτόξευση των λογαριασμών ενέργειας στα ύψη.

«Αυτή η χονδροειδής απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει το μοναδικό κοινό μας σπίτι», είπε ο κ. Γκουτέρες. «Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα έχουν ευρείες συνέπειες, καθώς νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λυγίζουν κάτω από την πίεση.

«Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, που πνίγονται στο χρέος, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία, θα μπορούσαν να βρεθούν στο χείλος του γκρεμού», είπε. «Βλέπουμε ήδη τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κύματος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που δεν θα άφηνε καμία χώρα ασυγκίνητη».

Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε έναν νέο φόρο της τάξης του 25% στις ενεργειακές επιχειρήσεις, μια εφάπαξ εισφορά που η κυβέρνηση λέει ότι θα αποδώσει περίπου 25 δισεκατομμύρια λίρες, που θα διατεθούν για να αντισταθμιστούν οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών, οι οποίοι έχουν αυξηθεί.

Κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, έχουν επιβάλει παρόμοια μέτρα. Ωστόσο, οι Γάλλοι νομοθέτες απέρριψαν πρόσφατα μια τέτοια κίνηση. Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν σκέψεις για κάτι παρόμοιο, ο Φρανκ Ματσιαρόλα, ανώτερος αντιπρόεδρος του λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου, American Petroleum Institute, χαρακτήρισε τις εκκλήσεις για έκτακτη φορολογία «άστοχες».

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς. Η επιβολή νέων φόρων στον κλάδο μας θα έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα και θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε μια εποχή που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα