ΑΘΗΝΑ
05:09
|
04.05.2024
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για το πλήγμα που άφησε πίσω του 53 νεκρούς Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διερευνητική αποστολή που θα εξετάσει τα πραγματικά συμβάντα στις φυλακές Ολενίβκα στο Ντονμπάς, όπου την περασμένη εβδομάδα βρήκαν το θάνατο 53 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου μετά από χτύπημα των δυνάμεων του Κιέβου, ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως είχε ανακοινώσει η Μόσχα, η φυλακή στην περιοχή που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, χτυπήθηκε με πυραύλους HIMARS αμερικανικής κατασκευής, σκοτώνοντας 40 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου και αφήνοντας 75 τραυματίες.

Ο στρατός της Ουκρανίας αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε το χτύπημα και αντ’ αυτού κατηγόρησε τη Ρωσία για το πλήγμα στις εγκαταστάσεις, ισχυριζόμενος ότι οι εγκαταστάσεις της φυλακής ανατινάχτηκαν από το εσωτερικό.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει την εξουσία να διεξάγει ποινικές έρευνες, αλλά, μετά από αιτήματα της Ρωσία και της Ουκρανίας, σκοπεύει να στείλει στην περιοχή μια διερευνητική επιτροπή. Οι όροι και οι λεπτομέρειες, προετοιμάζονται επί του παρόντος και θα σταλούν στις κυβερνήσεις της Ουκρανία και Ρωσία για έγκριση, ανέφερε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι εμπόλεμες χώρες θα διευκολύνουν την πρόσβαση της αποστολής και θα παράσχουν τα δεδομένα που απαιτούνται «για να διευκρινιστεί η αλήθεια σχετικά με το τι συνέβη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα