ΑΘΗΝΑ
10:00
|
23.04.2024
Το κουστούμι μου είναι άθικτο λέει ο Λαβρόφ, για τις απειλές πως ο Μπλίνκεν θα μπορούσε να τον αρπάξει από τα πέτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έτοιμη να συζητήσει την ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μόνο στο πλαίσιο του διαύλου επικοινωνίας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα Παρασκευή, από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το θέμα, αλλά μόνο μέσω του καναλιού που συμφωνήθηκε μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν» δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου TASS, συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία παραμένει επίκαιρη.

«Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να καταφύγουν ξανά στη δημόσια διπλωματία και να κάνουν ηχηρές δηλώσεις, για ανταλλαγή, αυτό είναι δική τους υπόθεση και θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό είναι το πρόβλημά τους» πρόσθεσε, μεμφόμενος την Ουάσιγκτον ότι δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, σε μια «εποικοδομητική και επαγγελματική» επερξεργασία, ούτε σ’ αυτό, αλλά ούτε και σε πολλά ακόμα θέματα.

Σε αίτημα του TASS να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, oτι αν ο Μπλίνκεν είχε την ευκαιρία να «πιάσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών από τα πέτα κουμπί», θα το έκανε, ο Λαβρόφ, με το παγκοσμίως γνωστό σκωπτικό του ύφος, απάντησε ότι ο Κίρμπι πρέπει να ξέχασε να δώσει στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετική οδηγία, αφού την τελευταία πλευρά που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή, δεν το έκανε. «Δεν τον είδα να ενδιαφερόταν να με αρπάξει από πουθενά. Τα πέτα μου είναι ακόμα στη θέση τους» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Πέμπτη, την Αμερικανίδα σταρ του γυναικείου μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ σε κάθειρξη εννέα ετών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μια βαριά ποινή που ανοίγει το δρόμο για μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχαν τις πρώτες συνομιλίες τους μετά την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία, με θέμα την ανταλλαγή φυλακισμένων μεταξύ των δύο χωρών, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει μετά την κλήση πως ο Λαβρόφ προέτρεψε τον Αμερικανό ομόλογό του, να χαμηλώσει τους τόνους για το ζήτημα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως πίεσε τον ομόλογό του να δεχθεί την «προσφορά» της Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα για να επιτύχει την απελευθέρωση της Γκράινερ και ενός άλλου Αμερικανού που κρατείται στη Ρωσία, του Πολ Γουίλαν, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση είναι να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή του Ρώσου πολίτη Βίκτορ Μπουτ, που βρίσκεται φυλακισμένος στις ΗΠΑ για εμπόριο όπλων, με την Μπρίτνεϊ Γκράινερ και τον Πολ Γουίλαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Στην Ουρουγουάη η Σακελλαροπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα