ΑΘΗΝΑ
14:38
|
13.08.2022
Σήμερα πιθανότατα η αναχώρησή τους με προορισμό Βρετανία, Ιρλανδία και Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον απόπλου τριών φορτηγών πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά, από λιμάνια της Ουκρανίας, ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. 

«Κατόπιν εντατικών προσπαθειών στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο, τρία πλοία έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσουν από ουκρανικά λιμάνια την Παρασκευή», ανέφερε ο Ακάρ, χωρίς να διευκρινίσει το λιμάνι από το οποίο θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Το πρώτο φορτίο σιτηρών που εξήγαγε η Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού, με το πλοίο το Razoni, τη Δευτέρα και ύστερα από επιθεώρηση Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη, συνέχισε το ταξίδι του προς τον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του VOAnews, το Navistar θα είναι το δεύτερο πλοίο που θα αποπλεύσει, και αυτό από την Οδησσό, μεταφέροντας 33.000 μετρικούς τόνους καλαμποκιού με προορισμό την Ιρλανδία. Θα ακολουθήσουν το Polarnet  που θα μεταφέρει 12.000 τόνους καλαμποκιού με προορισμό το Καρασού, στη βορειοδυτική Τουρκία, και το Rojen , με περισσότερους από 13.000 τόνους, και προορισμό τη Βρετανία.

Το σύνολο των 58.000 μετρικών τόνων σιτηρών αποτελεί ένα μικρό κλάσμα των περισσότερων από 20 εκατομμυρίων μετρικών τόνων που βρίσκονται αποθηκευμένα στα ουκρανικά σιλό και στα εμπορικά πλοία που περιμένουν να φύγουν από τη χώρα. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 28 πλοία που περιμένουν να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια.

2H3KD5E Odessa, Ukraine – August 10, 2021: panoramic view of a container ship in a commercial port, grain is being loaded. Top view, filmed from a drone. Merc

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών είχαν εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνώρισε πως η συμφωνία της 22ας Ιουλίου για τα σιτηρά έχει σταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές.

«Οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην συμφωνία της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα είχαν θετικό αντίκτυπό στις παγκόσμιες αγορές, μειώνοντας τις τιμές των λιπασμάτων και των τροφίμων, κοντά στα επίπεδα προ του πολέμου, επίπεδα που πάντως ήταν ήδη αρκετά υψηλά», επισήμανε ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προειδοποίηση Μόσχας προς Ουάσινγκτον για περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων

Άρτα: «Μετάνιωσα, ζητώ συγγνώμη»

Πέθανε ο γλύπτης Κώστας Ρόθος

Πυρκαγιά στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα