ΑΘΗΝΑ
06:22
|
20.05.2024
Ο Όρμπαν, ηγέτης των 27 της Ε.Ε., προτρέπει τους χριστιανούς εθνικιστές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να «ενώσουν δυνάμεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είπε σε διάσκεψη των συντηρητικών των ΗΠΑ ότι η Δύση έχει εγκλωβιστεί σε «μια σύγκρουση πολιτισμών», με τη δήλωση του ηγέτη της ακροδεξιάς να αποσπά ενθουσιώδη χειροκροτήματα στη Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) στο Τέξας.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Όρμπαν στις ΗΠΑ έρχεται αφότου η επί χρόνια σύμβουλός του στο υπουργικό συμβούλιο παραιτήθηκε λόγω των ακραίων δηλώσεων του πρωθυπουργού σε ομιλία του στην Ρουμανία, τις οποίες η σύμβουλός του χαρακτήρισε ως «καθαρά ναζιστικές».

Στην επίμαχη ομιλία, ο Όρμπαν είχε τονίσει ότι οι Ούγγροι «δεν θέλουν να γίνουν λαοί μικτής φυλής».

Μιλώντας στο Ντάλας την Πέμπτη, ο Όρμπαν δεν αναφέρθηκε άμεσα σε αυτό το σχόλιο, αλλά είπε: «Ένας χριστιανός πολιτικός δεν μπορεί να είναι ρατσιστής».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι όσοι τον θεωρούν ρατσιστή ή αντισημίτη είναι «απλά ηλίθιοι».

«Μπορώ ήδη να δω τους τίτλους του αύριο», είπε. «Ο ακροδεξιός Ευρωπαίος ρατσιστής και αντισημίτης ισχυρός άνδρας, Δούρειος ίππος του Πούτιν, έχει ομιλία σε συντηρητικό συνέδριο. Αλλά δεν θέλω να τους δώσω καμία ιδέα, αυτοί ξέρουν καλύτερα πώς να γράφουν fake news», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του στο CPAC, προσπάθησε να απεικονίσει τον δυτικό πολιτισμό ως υπό πολιορκία από τους προοδευτικούς και να προσφέρει μια κραυγή συγκέντρωσης για την αντιπολίτευση. Τα έβαλε με γνωστά ζητήματα που αποτελούν κόκκινο πανί για τους Συντηρητικούς, όπως η παράνομη μετανάστευση, ο γάμος ομοφύλων, τα «αριστερά μέσα ενημέρωσης» και ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, ενώ αναφέρθηκε στον παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον και τον Κλιντ Ίστγουντ. Ακούστηκαν συχνές επευφημίες και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, επέκρινε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον μέγα δωρητή των Δημοκρατικών Τζορτζ Σόρος και τους «παγκοσμιοποιητές».

«Πρέπει να πάρουμε πίσω τους θεσμούς στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες», είπε. «Πρέπει να συντονίσουμε την κίνηση των στρατευμάτων μας, γιατί αντιμετωπίζουμε την ίδια πρόκληση.

«Έχετε δύο χρόνια για να ετοιμαστείτε», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2024.

Ο Βίκτορ Όρμπαν ξεσήκωσε χειροκροτήματα όταν διάβασε το ουγγρικό σύνταγμα, δηλώνοντας ότι ο γάμος είναι μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

«Λιγότερο drag queens και περισσότερο Chuck Norris», είπε.

Την Τρίτη, ο κ. Όρμπαν επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο κλαμπ του γκολφ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ. Ο Τραμπ – ο οποίος περιέγραψε τον Όρμπαν σε δήλωσή του ως φίλο του – θα απευθυνθεί στο CPAC το Σάββατο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα