ΑΘΗΝΑ
08:21
|
19.04.2024
Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν, οι Παλαιστίνιοι απαντούν με ρουκέτες σε μια νέα ανάφλεξη που προμηνύεται μακρά και ξανά με πολλά θύματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνελήφθησαν 19 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ κατά τη διάρκεια εφόδων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η επιχείρηση με την ονομασία «Χάραμα της Αυγής» αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα. Η υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Αγιελέτ Σακέντ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αλλά μπορεί να πάρει χρόνο… αυτός ενδέχεται να είναι ένας μακρύς γύρος εχθροπραξιών και πολύ σκληρός».  

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη 19 μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ κατά τη διάρκεια εφόδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και αφού είχε προηγηθεί ένα ολονύχτιο σφυροκόπημα από ισραηλινά βομβαρδιστικά στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, ανάμεσά τους ένα παιδί και ο διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ταϊσίρ Τζαμπάρι. Ωστόσο, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς και 79 τραυματίες.

Το Ισραήλ διατείνεται ότι η από αέρος επίθεση στη Γάζα διατάχθηκε μετά από την «άμεση απειλή» που δέχθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτοξεύτηκαν δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα προς το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, οι οποίες αναχαιτίστηκαν στην πλειονότητά τους σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι η επιχείρηση με την ονομασία «Χάραμα Αυγής» ενδέχεται να διαρκέσει μία εβδομάδα.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης «συμφωνούν» πως πρόκειται για την πιο σοβαρή ανάφλεξη των εχθροπραξιών από τον «πόλεμο των 11 ημερών» τον Μάιο του 2021 που στοίχισε τη ζωή 200 και πλέον Παλαιστινίων και δεκάδων Ισραηλινών.

Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με τις σειρήνες να ηχούν σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα ισραηλινά βομβαρδιστικά συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα και να βάλουν, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, κατά στόχων της Ισλαμικής Τζιχάντ. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός άνδρα κοντά στην περιοχή Χαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας να ορίσουν την ατζέντα στην περιοχή δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας και να απειλήσουν τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε χθες Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, που πρόσθεσε ότι «όποιος προσπαθήσει να πλήξει το Ισραήλ πρέπει να το ξέρει: Θα τον βρούμε». Άμεση ήταν η απάντηση της Χαμάς, η οποία ανακοίνωσε ότι «όλες οι οργανώσεις αντίστασης είναι ενωμένες» απέναντι στο νέο κύμα επιθέσεων από το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Έθνη και το Κατάρ έχουν ξεκινήσει να μεσολαβούν προκειμένου να δοθεί τέλος στο νέο κύκλο βίας, σύμφωνα με Παλαιστίνιοι αξιωματούχο με γνώση των προσπαθειών. «Δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να προσφέρει προστασία στον λαό μας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσεΐν αλ-Σέιχ σε ανάρτηση στο Twitter.

Βόμβες και μπλακ άουτ στη Γάζα

Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Λωρίδα της Γάζας διέκοψε τη λειτουργία του σήμερα λόγω έλλειψης καυσίμων, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρισμού, την πέμπτη ημέρα μετά από τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

«Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα σταμάτησε (να λειτουργεί) λόγω έλλειψης καυσίμων», δήλωσε ο Μοχάμεντ Θαμπέτ σε ανακοίνωσή του.

Ο σταθμός λειτουργεί συνήθως με παραδόσεις ντίζελ από το Ισραήλ, το οποίο έκλεισε τα συνοριακά περάσματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα