ΑΘΗΝΑ
23:05
|
06.05.2024
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εγκατέστησαν στρατιωτικές βάσεις σε κατοικίες αμάχων, σχολεία και νοσοκομεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την «αναστάτωση και τον θυμό» που προκλήθηκε από έκθεση της οργάνωσης που κατηγορεί τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους εγκαθιστώντας στρατιωτικές βάσεις σε κατοικίες αμάχων, σχολεία και νοσοκομεία. Η έκθεση εξόργισε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και προκάλεσε την παραίτηση της επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Κίεβο.

«Η Διεθνής Αμνηστία λυπάται βαθιά για την αναστάτωση και τον θυμό που έχει προκαλέσει το δελτίο τύπου μας για τις πολεμικές τακτικές του ουκρανικού στρατού», δήλωσε η οργάνωση στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Η προτεραιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτή και σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων. Πράγματι, αυτός ήταν ο μοναδικός μας στόχος κατά την κυκλοφορία αυτού του τελευταίου κομματιού της έρευνας. Ενώ εμμένουμε πλήρως στα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκλήθηκε».

Σε email της προς το Reuters, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι βρήκε ουκρανικές δυνάμεις δίπλα σε κατοικίες αμάχων σε 19 πόλεις και χωριά που επισκέφθηκε, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο εισερχόμενων ρωσικών πυρών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για παραβιάσεις που διαπράττονται από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει η οργάνωση, «ούτε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν λαμβάνει επαρκείς προφυλάξεις σε άλλα μέρη της χώρας».

«Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Τίποτα από όσα τεκμηριώσαμε τις ουκρανικές δυνάμεις να κάνουν δεν δικαιολογεί με οποιονδήποτε τρόπο τις ρωσικές παραβιάσεις», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση δημοσίευσε την έκθεση την Πέμπτη λέγοντας ότι η παρουσία ουκρανικών στρατευμάτων σε κατοικημένες περιοχές αύξησε τους κινδύνους για τους αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την ομάδα ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από την ρωσική επιθετικότητα, ενώ η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία, Οξάνα Ποκάλτσουκ, παραιτήθηκε λέγοντας ότι η έκθεση ήταν ένα προπαγανδιστικό δώρο για τη Μόσχα. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα