ΑΘΗΝΑ
00:16
|
10.05.2024
Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη του συστήματος στη Νότια Κορέα «υπονομεύει το στρατηγικό συμφέρον ασφαλείας της Κίνας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα και η Νότια Κορέα ενεπλάκησαν σήμερα σε διαμάχη για ένα αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα, μετά από μια φαινομενικά ομαλή πρώτη επίσκεψη στην Κίνα από τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Παρκ Τζιν, αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το ισχυρό ραντάρ του συστήματος Τερματικής Άμυνας Περιοχής Μεγάλου Υψομέτρου (THAAD) θα μπορούσε να διερευνήσει τον εναέριο χώρο της, περιόρισε το εμπόριο και τις πολιτιστικές εισαγωγές μετά την ανακοίνωση της Σεούλ για την ανάπτυξή του συστήματος το 2016, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ανώτερος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι το THAAD είναι ένα μέσο αυτοάμυνας και δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αφού η Κίνα απαίτησε από την Νότια Κορέα να μην αναπτύξει άλλους εκτοξευτές πυραύλων και να περιορίσει την χρήση των υφιστάμενων.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γεόλ, αντιμετωπίζοντας το σύστημα ως κλειδί για την αντιμετώπιση των πυραύλων της Βόρειας Κορέας, έχει δεσμευτεί να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης να μην αυξήσει τις αναπτύξεις στο πλαίσιο του THAAD, να μην συμμετάσχει σε μια παγκόσμια πυραυλική ασπίδα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να μην δημιουργήσει μια τριμερή στρατιωτική συμμαχία με την συμμετοχή της Ιαπωνίας.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο συντηρητικός Γιουν δεσμεύτηκε να αγοράσει άλλον έναν εκτοξευτή πυραύλων THAAD, αλλά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, η κυβέρνησή του έχει επικεντρωθεί σε αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «ομαλοποίηση» της λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος που διαχειρίζονται οι ΗΠΑ, στις οποίες ανήκει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Παρκ Τζιν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, που συναντήθηκαν την Τρίτη, διερεύνησαν τρόπους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποπυρηνικοποίησης με την Βόρεια Κορέα και την επανέναρξη των πολιτιστικών εξαγωγών στην Κίνα. 

Εκπρόσωπος του Γουάνγκ δήλωσε χθες ότι οι δυο τους «συμφώνησαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες του άλλου και να συνεχίσουν να χειρίζονται με σύνεση και να διαχειρίζονται σωστά αυτό το ζήτημα για να βεβαιωθούν ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του THAAD στη Νότια Κορέα «υπονομεύει το στρατηγικό συμφέρον ασφαλείας της Κίνας».

Ο Παρκ, ωστόσο, είπε στον Γουάνγκ ότι η Σεούλ δεν θα τηρήσει την συμφωνία του 2017, που ονομάζεται «Τρία Όχι», καθώς δεν είναι επίσημη δέσμευση ή συμφωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Λι Γιονγκ-σουπ, δήλωσε ότι η πολιτική για το THAAD δεν θα αλλάξει λόγω της αντίθεσης της Κίνας και το ραντάρ του συστήματος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Κίνας. «Οι υπάρχοντες εκτοξευτήρες πυραύλων δεν είναι δομημένοι για να παίζουν οποιονδήποτε ρόλο στην άμυνα των ΗΠΑ, αλλά έχουν τοποθετηθεί σε τοποθεσία όπου μπορούν να υπερασπιστούν μόνο την κορεατική χερσόνησο», υποστήριξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα