ΑΘΗΝΑ
03:49
|
24.04.2024
Το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι εξέφρασε «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» για τις «στοχευμένες δράσεις» της Ουάσινγκτον που διατηρούν την ασφάλεια και την ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» για τις «στοχευμένες δράσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών που διατηρούν την ασφάλεια και την ειρήνη στα στενά της. Σε σημερινό του ανακοινωθέν το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι υποστηρίζει επίσης ότι ο «απρόκλητος στρατιωτικός και οικονομικός εκφοβισμός της Κίνας έχει περαιτέρω ενδυναμώσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα του παγκόσμιου δημοκρατικού στρατοπέδου».

Στο μεταξύ, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, Κερτ Κάμπελ, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η Κίνα αντέδρασε υπερβολικά στην πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Κατηγόρησε το Πεκίνο ότι χρησιμοποίησε την επίσκεψη της κ. Πελόζι ως πρόσχημα για να προσπαθήσει να αλλάξει το status quo στα στενά της Ταϊβάν. Ο Κερτ Κάμπελ υπογράμμισε ότι η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι υπομονετική και αποτελεσματική και έκανε λόγο για προκλητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Πεκίνου.

Την περασμένη Πέμπτη, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε με αφορμή τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί ότι η χώρα της δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια. Σε πολιτική συγκέντρωση σήμερα Σάββατο στα νότια της νησιωτικής χώρας ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών του Νοεμβρίου η Τσάι Ινγκ-γουέν υποστήριξε ότι η παράταξή της δεν έχει απέναντί της μόνο τους πολιτικής της αντιπάλους αλλά και την «αδιάλειπτη πίεση της Κίνας».

«Είμαστε ένας ενθουσιώδης λαός που αγαπά την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε η πρόεδρος της Ταϊβάν και πρόσθεσε, «τόσοι πολλοί καλοί διεθνείς φίλοι έχουν έρθει στην Ταϊβάν για να μας υποστηρίξουν. Αυτό είναι φυσιολογικό και καλό, αλλά η Κίνα συνεχίζει να μας απειλεί και να μας εκφοβίζει». Ωστόσο, επανέλαβε η Τσάι Ινγκ-γουέν «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μας και ο στρατός μας είμαστε έτοιμοι. Να είστε βέβαιοι θα φροντίσω και θα προστατεύσω την Ταϊβάν».

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal διατείνεται ότι Κινέζοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν ένα πιθανό ταξίδι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη νοτιοανατολική Ασία τον Νοέμβριο που περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Το επιτελείο του Μπάιντεν, σύμφωνα με την WSJ, επιδιώκει εδώ και καιρό μια προσωπική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών για τη μείωση των εντάσεων, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για την Ταϊβάν, το εμπόριο και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα